Ce este avortul provocat?
Avortul reprezintă expulzia produsului de concepție neviabil, embrion sau făt, din organismul matern, iar Organizația Mondială a Sănătății definește avortul ca expulzia spontană a unui produs de concepție cu o greutate sub 500 de grame înainte de 24 de săptămâni.
Avortul provocat desemnează întreruperea deliberată a cursului fiziologic al unei sarcini și poate fi în scopuri medicale, la cerere sau delictual.
Pentru că ştim că îţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Avortul delictual
Avortul delictual reprezintă o problemă de sănătate gravă a femeii, din cauza complicațiilor serioase care pot să apară ca urmare a utilizării unor metode empirice, fără indicație și fără supravegherea medicală a femeii. Aici includem metodele mecanice (amniotomia, sonde introduse intraamniotic, simple sau cu administrare de soluții caustice sau antiseptice), mijloace fizice externe (băi fierbinți sau masaje), administrarea de substanțe toxice sau droguri în cantități mari.
Avortul terapeutic
Avortul terapeutic este indicat în diferite circumstanțe în care evoluția sarcinii poate duce la agravarea unor afecțiuni materne sau chiar la decesul acesteia, în condițiile în care produsul de concepție este diagnosticat cu afecțiuni severe sau când sarcina este rezultatul unui viol sau incest.
Avortul septic
Avortul septic se caracterizează prin: hipertermie, tahipnee, modificări ale tensiunii arteriale, tahicardie, hipoxemie, hemoculturi pozitive, modificări ale hemoleucogramei, VSH. El se definește prin 3 stadii:
• stadiu I – infecția cuprinde uterul și apare febra, leucocitoza și culturi pozitive din secreția endovaginală. Atât uterul, cât și zonele anexiale și fundurile de sac vaginale sunt nedureroase, iar scurgerile vaginale sunt modificate.
• stadiul II – infecția cuprinde anexele și parametrii, cu febră 39-40 de grade. La tușeu vaginal, uterul și anexele sunt dureroase.
• stadiul III – infecția implică miometru, foița peritoneului sau poate fi generalizată. Formele grave pot fi gangrenă uterină și abcesul uterin.
Diagnosticul de avort septic
Diagnosticul de avort septic complicat se pune atunci când avem: polipnee, tahicardie, căderea tensiunii arteriale, petesii cutaneo-mucoase, oligurie sau icter. În urma examenului ginecologic se constată uter moale, dureros la palpare și mobilizare.
Șocul septic se caracterizează prin:
– alterarea stării generale, asociată cu febra și frison
– tahicardie
– polipnee, transpirații
– vărsături, scaune diareice
– tegumente palide, umede, reci
Complicațiile în cazul avorturilor provocate pot fi imediate sau tardive
Complicațiile imediate:
• moartea
• hemoragia
• embolia
• leziuni traumatice
• complicații infecțioase
• IRA, CID, insuficientă hepatică, insuficientă respiratorie
Complicații tardive:
• neuropsihice
• organice
• endocrine
• ginecologice
• obstetricale
În avortul septic se asociază mai multe antibiotice, la care se adaugă un tratament de susținere hidroelectrolitic și volemic, tratamentul specific fiecărei complicații organice în parte. În unele cazuri, este necesară intervenția chirurgicală cu eradicarea focarului septic.
Avortul septic reprezintă una dintre cele mai grave entități patologice, cu mortalitate ridicată, chiar și în condițiile unui tratament adecvat.