Ce este cerumenul sau ceara din urechea bebelusului
Cerumenul sau ceara din urechi este o substanta naturala produsa de catre un grup special de glande de la nivelul urechii externe. Rolul cerumenului este acela de a retine particule de praf, murdarie si alte substante potential periculoase pentru ureche. Rolul sau este, deci, unul de protectie. Secretia de cerumen din ureche incepe inca din viata intrauterina, ceara din urechi fiind prezenta de la nastere.
Pe masura ce se acumuleaza cantitativ in conductul urechii, ceara se usuca si cade in mod natural la exterior. Chiar daca se acumuleaza intr-o cantitate mai mare in ureche, devenind vizibila cu ochiul liber, nu inseamna ca urechea bebelusului are o problema. Culoarea normala a cerumenului este alb-galbuie, uneori cu nuante de galben inchis pana la maro. Fiind prezenta in urechi inca de la nastere, cantitatea de ceara din urechea copilului poate sa influenteze rezultatul testarii auditive din maternitate. De cele mai multe ori, un rezultat negativ al testarii auditive nu inseamna un deficit al auzului. Copilul va fi retestat in jurul varstei de o luna, timp in care cerumenul impreuna cu lichidul amniotic au timp sa se usuce, sa cada si sa elibereze conductul auditiv.
Modificari ale auzului cauzate de ceara din ureche
- Acumulare in exces care duce la scaderea auzului, dureri de ureche, prurit (mancarimea urechii), tinitus (senzatie de tiuit in ureche). In astfel de situatii, copilul raspunde mai greu atunci cand este strigat sau cand i se vorbeste, duce mana frecvent la ureche, se scarpina sau chiar acuza durere;
- Modificarea culorii si a consistentei. Ceara din urechi se poate amesteca cu secretii seroase sau purulente produse de ureche in timpul unei infectii cum este otita.
Cum se indeparteaza ceara din urechea bebelusului
In cazul in care in urechile bebelusului se acumuleaza in mod natural o cantitate mai mare de ceara, aceasta va fi curatata din cand in cand cu dispozitive speciale pentru toaleta copilului (betisoare de urechi, solutii si spray-uri). De cele mai multe ori, ceara acumulata se inmoaie fie in timpul baii, fie dupa aplicarea catorva picaturi de ser fiziologic in ureche. Nu se recomanda curatarea excesiva a urechilor, folosirea invaziva a betelor de urechi pentru a nu indeparta functia de protectie naturala a cerumenului. In cazul in care nu se poate curata prin aceste metode simple, ceara se va indeparta medical de catre ORL-ist prin microaspiratie blanda.
In cazul in care ceara din ureche isi modifica consistenta, culoarea, i se asociaza schimbarea starii generale a copilului, febra, durere la nivelul urechii, este cel mai probabil o infectie a urechii, fiind nevoie de consult si tratament de specialitate.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru