Ce este colposcopia?
Colposcopia este o metoda de diagnostic al leziunilor premaligne si maligne de la nivelul colului uterin, vaginului si vulvei. Se utilizeaza aparatul numit colposcop, un microscop care ofera o imagine mult marita asupra celulelor de la nivelul colului uterin, vaginului si vulvei. Modificarile premaligne si maligne la nivelul fiecarei celule sunt caracterizate prin forma, culoare si vascularizatie specifice. In afara de aspectul imagistic al acestei investigatii (observarea leziunilor), in cursul unei colposcopii se poate realiza si biopsie din tesutul afectat, pentru a obtine un diagnostic de certitudine anatomo-patologic.
Practic, colposcopia se utilizeaza frecvent in scopul diagnosticarii precoce a leziunilor maligne si premaligne, in vederea efectuarii unui tratament care sa duca la vindecare.
Cand se efectueaza colposcopia?
Aceasta metoda se utilizeaza in mod special atunci cand exista modificari la nivelul celulelor descoperite in urma unui test Babes Papanicolau sau in urma unor teste Babes Papanicolau normale, dar asociate cu testele pozitive pentru HPV (tulpinile cu risc crescut de malignitate), sau cand exista diverse anomalii de forma si structura palpabile la nivelul colului uterin sau vaginului, sau in urma interventiilor la nivelul colului (conizatie de col uterin) – urmarirea evolutiei dupa interventie, sau cand se suspicioneaza leziuni maligne. Nu exista contraindicatii absolute pentru efectuarea colposcopiei, insa in eventualitatea unei infectii (cervicita, vaginita), se prefera tratarea acesteia inaintea efectuarii acestei investigatii.
Cum se efectueaza colposcopia?
Este necesara obtinerea unor informatii legate de istoricul pacientei – data ultimei menstruatii, numarul de nasteri, numarul de curetaje efectuate, tratamente hormonale, anticonceptionale, testarile Babes Papanicolau anterioare, testele pentru HPV, statustul HIV, interventii la nivelul colului, alergii la iod (iodul este necesar in timpul procedurii pentru a pune in evidenta modificarile celulare; de evitat in cazul alergiilor). Se efectueaza un test de sarcina anterior, pentru ca, in cazul unei sarcini, metoda poate afecta sacul gestational si poate provoca sangerari importante. Colposcopul permite vizualizarea prin lentile ce maresc intre 7,5 si 30 de ori imaginea. Este necesarea apropierea sau indepartarea de tesuturi pentru a putea clarifica imaginea. Aparatul este ca un microscop binocular care are puterea de a mari de pana la 30 de ori imaginea.
Procedura se efectueaza cu pacienta intinsa pe spate, in pozitie ginecologica. Dupa ce se examineaza cu ochiul liber vulva pentru eventualele leziuni vizibile, se introduce in vagin un speculum care sa ajute la vizualizarea intregii arii a colului uterin. In acest moment se examineaza vaginul si colul uterin prin simpla observare cu ochiul liber. Se poate sterge colul cu ser fiziologic pentru indepartarea secretiilor mucoase, sange, resturi celulare. Colul uterin se observa inainte de a utiliza solutii speciale, pentru a putea diagnostica diverse eroziuni, leziuni de pigmentare, ulceratii sau tumori excrescente.
Se foloseste acid acetic pentru a pune in evidenta leziunile celulare de la nivelul unirii colului cu vaginul (ceea ce se numeste jonctiune scuamo-cilindrica), care deshidrateaza celulele scuamoase astfel incat apar nuclei celulari albi in lumina colposcopului. Dupa 3-5 minute, acidul acetic se poate reaplica, cu precautie insa, intrucat poate da iritatii la nivelul vaginului. Zona de tranzitie intre tipul de celule specifice colului uterin si cele specifice vaginului este zona cu cea mai mare susceptibilitate la modificari de tip neoplazic. Aceasta zona de tranzitie sufera oricum modificari in functie de statusul hormonal al femeii – sarcina, menopauza, contraceptive orale si in functie de pH-ul vaginal si de diverse tratamente utilizate. Zonele care devin albe in urma aplicarii de acid acetic se analizeaza mai departe pentru observarea altor modificari – vascularizatie, mozaicism. Din aceste zone de preleveaza de obicei biopsie.
In orice caz, nu exista niciun aspect specific pentru leziuni maligne. Nicio colposcopie nu poate da diagnosticul de afectiune maligna fara a avea o biopsie (de altfel, singura metoda care poate da diagnosticul de certitudine). Spre exemplu, ulceratiile si eroziunile pot sa apara si in urma unor traumatisme, infectii si nu doar in caz de modificari neoplazice.
Daca nu se gaseste nicio leziune in urma aplicarii de acid acetic, se aplica solutia iodata, pentru a confirma lipsa leziunilor la nivelul jonctiunii scuamo-cilindrice prin colorarea uniforma a ariei colului uterin. Celulele cu leziuni ar trebui sa absoarba mai mult iod si sa apara cu o culoare mai intensa la examinare.
Text: Dr. Laura Mustata, Medic rezident obstetrica-ginecologie