Ce este dezamăgirea?
Dezamăgire – să fii nefericit pentru că cineva sau ceva, nu a fost așa cum ți-ai fi dorit ori te-ai fi așteptat, sau pentru că ceva nu s-a întâmplat. De câte ori nu ni se întâmplă în viață să fim dezamăgiți, de ceva sau de cineva…În general, cele mai mari dezamăgiri se petrec în relațiile pe care le avem, în familie, în cuplu, în societate. Dezamăgirea este un termen larg care poate cuprinde tot felul de emoții. Întreabă-te ce anume simți. Poate că dezamăgirea ta se prezintă drept tristețe. Ești trist pentru că partenerul tău a făcut ceva care nu îți place sau pentru că relația ta nu este ceea ce ai sperat. Sau poate se manifestă ca o furie față de partener sau de lume pentru a aduce anumite circumstanţe în viața ta.
Este rușine o mare parte din dezamăgirea ta? Te simți rușinat din cauza stării relației tale și a modului în care lumea din afară se uită la ea și la tine?
Identificarea amestecului exact de emoții pe care îl simți este important. Dacă doreșți să fii fericit în relație, va trebui să te adresezi fiecăruia care face parte sau participă la relația ta. În timp ce s-ar putea să te descurci cu mulți dintre ei prin aceleași mijloace de comunicare, alții ar putea necesita o acțiune a ta mai precisă, pentru a viza acea emoție. Dacă dezamăgirea se referă la un anumit lucru pe care l-a făcut partenerul tău, ar fi o dovadă de înțelepciune în a te întreba de ce ar fi putut să o facă. Oamenii acționează uneori în moduri care nu reflectă adevăratul lor caracter. Mai târziu, aceștia pot să regrete aceste acțiuni, dar în momentul respectiv al producerii gestului/ faptei poate să nu le pese sau nu s-au gândit la efectele ei.
Există o mulțime de motive pentru care acest lucru s-ar putea întâmpla:
- s-ar putea să fi fost deranjați de ceva la locul de muncă
- s-ar putea să fie într-adevăr obosiți
- ar putea fi îngrijorați de un eveniment viitor.
- s-ar putea să se lupte cu o problema de sănătate mintală.
Înainte de a lăsa dezamăgirea să afecteze relația prea mult, încearcă să intri în pantofii partenerului tău și să simți ce simte el. Folosind empatia pentru a explica (nu a justifica) comportamentul altuia, îți poți oferi ție o înțelegere care să te ajute să combați dezamăgirea.
Pentru a fi dezamăgit de cineva sau de ceva, trebuie să poți compara ceea ce a făcut, cu un rezultat alternativ, ideal. În cazul tău, poți compara situația doar cu așteptările tale. Sau ar fi trebuit să îți daiseama că te deranjează și să încerci să te înveselești în loc să acționezi ca și cum nimic nu ar fi în neregulă. S-ar putea chiar să crezi că relația ta ar fi trebuit să te facă să te simți fericit tot timpul, mai degrabă, decât plusurile și minusurile pe care le experimentezi. Așa că, întreabă-te dacă așteptările tale despre situație erau realiste. Doar pentru că rezultatul nu a fost ceea ce ai vrut, te-ai simțit cu adevărat dezamăgit?
Poate că așteptările erau prea mari. Poate că rezultatul a fost mult mai rezonabil decât pare și ai putea fi mulțumit, dacă ai putea să mai crezi în persoană care te-a dezamăgit. Același lucru este valabil și pentru relație în ansamblu. Pui prea multă presiune asupra ei pentru a-ți rezolva problemele și pentru a fi fericit? Poate orice relație, vreodată, să trăiască cu adevărat cu aceste idealuri? Desigur, unele comportamente nu trebuie acceptate sau așteptate. În aceste situații, trebuie să abordezi situația în alte moduri. Dacă ești dezamăgit de ceva specific pe care partenerul tău l-a făcut sau nu, nu privi acest comportament izolat. Încearcă să îți amintești toate lucrurile bune despre partener. Toți avem defecte și nu ne putem aștepta să acționăm perfect 100% din timp. Care sunt punctele lui bune? Ce te-a făcut să te îl iubești în primul rând?
Să fii într-o relaţie nu este ușor, aceasta cere să faci compromisuri de multe ori. Trebuie să cântărești părțile pozitive în detrimentul celor negative. Dacă reușești să faci acest lucru permiți minții tale să treacă la un alt nivel de iertare și înțelegere. Am vorbit despre așteptările nerealiste de a crede că, o relație sau un partener te poate face fericit. Într-adevăr, fericirea ta nu este ceva pentru care să își asume responsabilitatea cineva sau altcineva. Doar tu ești responsabil de fericirea ta, doar tu poți lăsa dezamăgirea să fie o problemă pentru tine și relația ta.
În concluzie, este bună sau nu dezamăgirea?