Ce este histeroscopia?
Histeroscopia reprezinta explorarea endoscopica a cavitatii uterine, fiind una dintre cele mai eficiente si putin invazive metode de diagnostic si tratament. Este considerata “standardul de aur” in evaluarea cavitatii uterine.
Histeroscopul modern este un cistoscop modificat, cu un sistem telescopic de lentile, fiind format dintr-un tub de 25 cm lungime si cu un diametru de 4 mm, endoscopul. Prezinta un tub exterior cu diametrul de 4.5 mm prevazut cu o canalizare interna prin care circula mediul lichid care asigura distensia.
Histeroscopia poate avea rol: diagnostic, explorator (histeroscopia diagnostica) sau rol terapeutic (histeroscopia operatorie).
Cum se poate realiza histeroscopia?
Histeroscopia diagnostica se poate realiza in 3 variante:
• histeroscopia panoramica;
• microhisteroscopia;
• histeroscopia de contact;
In zilele noastre, cel mai utilizat pentru studiul cavitatii uterine este microhisteroscopul care intruneste calitatile unui histeroscop panoramic conventional, ale unui colposcop, ale unui histeroscop de contact si ale unui microscop la un loc. Histeroscopia diagnostica se poate realiza atat intraspitalicesc, cat si ambulator fiind de durata scurta, cu mare acceptabilitate din partea pacientei.
Tehnica explorarii histeroscopice
Pacienta este asezata in pozitie ginecologica si cu ajutorul unui specul sau al doua valve se vizualizeaza colul. De obicei, interventia se face sub anestezie locala, locoregionala sau generala. Introducerea histeroscopului in orificiul cervical extern se face dupa ce s-a dilatat in prealabil canalul cervical cu ajutorul Hegarelor, dupa care se introduce substanta pentru distensia cavitatii si astfel incepe explorarea. Mai intai se examineaza canalul cervical si apoi cavitatea uterina.
Imaginea histeroscopica normala
Canalul cervical este de culoare roz, cu pliuri transversale numite “arborele vietii” care se unesc pe marginea laterala, uneori greu de vizualizat din cauza glerei cervicale. Mucoasa istmica este neteda si palida, iar cea a cavitatii uterine este rosie si valurita. Cavitatea prezinta in extremitatea profunda doua coarne uterine, ce contin orificiile tubare.
Cand facem histeroscopia?
Se recomanda efectuarea histeroscopiei in perioada imediat urmatoare menstruatiei (zilele 8-14 ale ciclului), cavitatea se examineaza mai usor si nu exista riscul intreruperii unei sarcini.
Indicatiile histeroscopiei
• tulburari menstruale: polimenoree, hipermenoree, oligomenoree, amenoree;
• metroragii in premenopauza sau postmenopauza;
• infertilitate si sterilitate;
• malformatii uterine;
• localizarea dispozitivelor intrauterine pierdute;
• tumori benigne: miom submucos, polipi;
• adenocarcinom de endometru;
• suspiciune de resturi placentare;
Contraindicatiile histeroscopiei
Nu se recomanda efectuarea histeroscopiei in sarcina, infectii uterine sau anexiale, menstruatie, sangerare uterina abundenta, anomalii care fac colul uterin inaccesibil, perforatii uterine recente. Complicatiile sunt rare fiind reprezentate de perforatia uterina, hemoragia intraabdominala si lezarea organelor intraabdominale.
Text: Dr. Andreea Hetea, obstetrica-ginecologie