Ce este mai importanta: sarcina sau silueta? Decizia iti apartine!
Ce este mai importat pentru tine ca viitoare mama: sa nu te ingrasi sau sa ai un copil sanatos? Desi, in zilele noastre, tot mai multe femei isi restrictioneaza alimentatia in timpul sarcinii, pentru a ramane la o greutate cat mai normala si pentru a demonta mitul ca in aceasta perioada trebuie sa mananci “cat doi”, tinem sa va aducem la cunostinta ca lucrurile aceastea dauneaza. Si nu doar siluetei, ci, cel mai importat, fatului. Acest material vizeaza toate mamele sau viitoarele mamici si are scopul de a aduce in prim-plan riscurile la care se supun atat ele, dar la care isi supun si bebelusii, in clipa in care dimensiunile corpului lor primeaza in fata sanatatii copilului.
Vrei să ştii cum să ai grijă de tine şi de copilul tău în fiecare etapă a vieţii lui?
Asadar, ce riscuri prezinta dieta de slabire tinuta in timpul sarcinii?
– In urma unui studiu in domeniu s-a constatat faptul ca un indice de masa corporala mai mic de 18,5 mareste cu pana la 72% posibilitatea de a suferi un avort spontan in primul trimestru de sarcina.
– Modul in care te alimentezi in timpul sarcinii poate avea consecinte nefaste asupra bebelusului, acesta riscand sa sufere mai tarziu de obezitate, de boli cardiovasculare si de diabet, potrivit ultimelor cercetari. Dieta in timpul sarcinii poate influenta ADN-ul copilului.
Importanta greutatii in sarcina
Conform studiilor efectuate recent in Marea Britanie, femeile insarcinate care nu iau in greutate atat cat e necesar supun copilul unor riscuri majore, precum problemele de auz, vaz si memorie. In plus, femeile gravide care nu reusesc sa atinga greutatea optima a perioadei de sarcina in care se afla pot prezenta anemii severe, avort spontan sau nastere inainte de termen. Prin urmare, alege sa fii o graviduta frumoasa, grasa, atat cat este necesar si sanatoasa!
Mananca, mananca, mananca…
Perioada de sarcina este permisiva din punct de vedere caloric. Faptul ca recuperarea dupa sarcina se face cu mari eforturi i-a determinat pe medici sa se documenteze in ceea ce priveste evitarea ingrasarii fara ca bebelusul sa aiba de suferit. Rezultatele nu au fost imbucuratoare, deoarece o femeie isi poate tine kilogramele sub control doar daca se sustrage de la mancare, atitudine cu un impact negativ asupra sanatatii copilului.
Dieta zilnica a unei femei insarcinate trebuie sa includa mai multe substante nutritive, printre care:
– Carbohidrati: secara, orez, ovaz, porumb, paine, grau, paste fainoase, mei, legume bogate in amidon;
– Lactate: iaurt, lapte, branza;
– Carne si produse din carne, peste, alternative: carne, peste, oua, nuci, fasole;
– Fructe si legume: zarzavaturile bogate in vitamina A si fructele si legumele care furnizeaza vitamina C.