Ce este metroragia?

Metroragia este numele unei afecțiuni care determină sângerări vaginale anormale, fără legătură cu ciclul menstrual, care se manifestă la intervale neregulate. Chiar dacă sângele provine din uter, nu este vorba despre sânge menstrual. Cauza poate fi, în unele situații, o afecțiune destul de gravă.
Metroragia se manifestă în special în rândul femeilor care au depășit vârsta de 40 de ani. Conform datelor care există, afectează în jur de 13 procente dintre acestea. Este foarte important ca, în cazul în care observați astfel de sângerări neobișnuite, să consultați cât mai urgent un medic. În funcție de natura problemei, acesta va prescrie tratamentul cel mai potrivit.
În situația celor mai multe dintre femei, menstruația apare aproximativ o dată la 28 de zile. Are o durată medie de 4 zile, iar cantitatea de sânge care se pierde este de 30 până la 80 de mililitri. În afară de sângerările care apar între două menstruatii normale, tot în sfera metroragiei sunt incluse și sângerările care apar după un contact sexual, înainte de perioada de pubertate sau după cea a menopauzei. De asemenea, metroragia se poate manifestă și în situația femeilor însărcinate.
Informații generale despre metroragie
În funcție de vârstă fiecărei femei și de perioada vieții în care se află, cauzele care determina declanșarea metroragiei pot fi diverse. Se poate manifesta în situația femeilor tinere, în primii ani de după apariția menstruației. De asemenea, se poate manifesta în cazul femeilor care se află la vârsta reproducerii. Acestea pot dezvolta probleme ginecologice, ca de exemplu fibroame, polipi, complicații cauzate de contraceptivele hormonale sau de tratamentele de substituție hormonală. Oricare dintre problemele enumerate anterior pot să ducă la apariția metroragiei.
Metroragiile pot să apară și în cazul femeilor care se apropie de menopauză, la fel cum pot să apară și menstruatiile neregulate sau chiar perioade în care menstruația lipsește. Este esențial de avut în vedere faptul că, deși în unele situații nu avem de-a face cu cauze care să pună viața femeii în pericol, trebuie ajuns cât mai urgent la un consult medical de specialitate atunci când apare metroragia.
Principalele cauze ce conduc la metroragie
Este bine să reținem faptul că orice sângerare vaginală care se manifestă între menstruatii este una anormală. Cauzele care determină metroragia nu sunt încă pe deplin deslușite, dar pot fi clasificate în funcție de anumiți factori.
Atunci când hormonul feminin numit estrogen este prezent în exces, mucoasa uterină se poate îngroșa și poate determina o creștere a pierdeii de sânge și a cheagurilor. Sunt mai multe motive care pot genera un dezechilibru de estrogen în organismul femeii, printre care se află și stresul sau obezitatea. În alte situații în care se manifestă metroragia poate fi vorba despre anumite formațiuni tumorale uterine. De exemplu polipii și fibroamele. Acestea pot să genereze sângerare excesivă că urmare a presiunii pe care o exercită asupra uterului, asemeni vaselor de sânge care sunt conținute în aceste țesuturi anormale. În cele mai multe cazuri aceste tumori sunt benigne, fără să existe riscul apariției cancerului.
Alte cauze ale declanşării metroragiei
O altă cauza care poate declanșa metroragia este endometrioza. Această afecțiune se manifestă prin creșterea mucoasei uterine în afara uterului, în general în trompele uterine, în ovare sau pelvis. Odată cu eliminarea acestui strat care căptușește uterul, există posibilitatea ca sângerarea să devină una majoră. În situația femeilor care nu ovulează sau care suferă din cauza ciclului anovulator, există posibilitatea ca mucoasa uterină să crească până la momentul la care este eliminată.
Boala „Von Willebrand” se manifestă prin tulburări de coagulare a sângelui și poate fi și ea o cauza care să ducă la apariția metroragiei. În situația în care sângele nu se mai poate coagula normal, sângerarea devine una prelungită.
Sângerările intermenstruale pot să apară și în cazul femeilor care încep sau opresc administrarea unui tratament pe baza de pastile contraceptive hormonale. Atunci când contracepția hormonala este folosită în mod neregulat, se poate ajunge la sângerări anormale. Odată cu folosirea în mod regulat a acestor medicamente, sângerările se vor opri. Pastilele care subțiază sângele, că de exemplu aspirina, pot genera de asemenea sângerare uterină intermenstruală.
Simptome frecvente în metroragie
Cel mai evident simptom specific metroragiei îl constituie prezența unei sângerări neregulate, similară celei menstruale, care apare însă înainte sau după menstruație. Medicul specialist va analiza aspectul sângelui care este eliminat, stabilind astfel cauza care a dus la declanșarea metroragiei. Atunci când sângele are culoarea roșu închis spre negru, cauza este o sarcina extrauterină. În cazul în care sângele are culoarea roșu deschis, este posibil să fie vorba despre o tumoare benignă (ca de exemplu polipii sau fibromul uterin). În situația unei femei însărcinate, poate fi semn al unui avort spontan.
Atunci când sângele are culoarea roșu deschis dar consistenţa este una apoasă, medicul va înțelege că poate avea de-a face cu o tumoare malignă de corp uterin. Când consistenţa sângelui este una cremoasă, cel mai probabil este vorba despre apariția vreunei inflamații locale.
Complicațiile date de metroragie sau sângerarea uterină anormală
Sângerarea uterină anormală în exces poate să aibă afecteze major sănătatea femeii. Poate să aibă un impact negativ serios asupra calității vieții ei. Atunci când pierderea de sânge este una semnificativă, se poate ajunge la anemie. Este o afecțiune care presupune faptul că organismul nu mai are suficiente celule roșii pentru a putea supraviețui. Deficitul de celule roșii în corp ar putea genera senzații de oboseală. Femeia respectivă s-ar putea simți slăbită.
Există posibilitatea ca sângerările uterine anormale să anunțe chiar un anume tip de cancer sau unele boli care pot să afecteze negativ fertilitatea. Dacă menstruația este una abundentă sau dacă există sângerări uterine în altă perioadă decât cea a ciclului menstrual, cel mai bun sfat este acela de a merge urgent la medic pentru a determina cauzele și pentru a le trata cât mai curând.
Chiar dacă metroragia nu poate fi prevenită de fiecare dată, există anumite măsuri care pot fi luate din timp. De exemplu, ideal ar fi să se mențină un stil de viață cât mai sănătos și o greutate corporală cât mai apropiată de normal. Este esențial că pilulele aticonceptionale să fie administrate responsabil, conform indicațiilor medicului specialist. De asemenea, femeile care au această problemă ar trebui să evite folosirea aspirinei, pentru că în caz contrar riscul de sângerare poate să crească.