Ce este mitomania?
Mitomania reprezinta nevoia patologia a unei persoane de a altera adevarul, de a inventa povesti sau de a fabula intamplari care il avantajeaza din punct de vedere al stime de sine. Acest cuvant provine din frantuezscul mythomanie ce se traduce ca „mania de a minti”.
Diferenta dintre minciuna si mitomanie
Principala diferenta dintre minciuna si mitomanie este scopul. In mod normal, minciuna este folosita pentru a dobandi anumite beneficii sau dimpotriva, pentru a evita anumite sanctiuni sau situatii neplacute. Practic, o minciuna are un scop bine definit ce poate fi atins prin alterarea adevarului.
In cazul mitomaniei insa, nu se urmareste atingerea unui scop exterior, ci a unei satisfactii interioare. Mitomanii au nevoie sa creeze aceste fabulatii pentru a se simti ma bine, pentru a isi creste stima de sine sau a nega realitatea in care se afla si careia nu pot sa ii faca fata, inlocuind-o cu una fantastica, gestionabila, in care, de obicei, ei sunt eroii.
Cine este persoana mitomana
In general, mitomania este putin intalnita, ea fiind prezenta la aproximatv 1% din populatie. In unele cazuri ea este asociata altor tulburari, fie psihiatrice, fie fiziologice, cum ar fi epilepsia ori trautmatisme sau infectii ale sistemului nervos central.
Pe langa substratul fiziologic, aceasta apare in urma unor sensibilitati afective. In general, mitomanii au o stima de sine scazuta si o nevoie puternica de a fi acceptati si apreciati. De asemenea, au o toleranta sazuta la frustrare si nu au bine dezvoltate abilitatile de a gestiona situatiile stresante din propria lor viata. Astfel, inventarea unor variante alternative ale realitatii ii poate ajuta sa se simta mai linistiti, sa se prezinte intr-o lumina mai buna si sa evadeze din cotidianul prea dificil de gestionat. Desi ei apreciaza atunci cand ceilalti ii cred si ii valideaza, fabulatiile sunt inventate in primul rand pentru ei insisi, dandu-le ocazia sa-si imbunatateasca temporar imaginea de sine si starea de bine.
Cum se trateaza mitomania
In acest moment, mitomania nu este recunoscuta ca afectiune de sine statatoare si nu exista un tratament farmacologic destinat ei. Totusi, exista anumite lucruri ce se pot face pentru a ameliora aceste simptome. In cazul in care mitomania este asociata unei alte afectiuni este important sa se intervina asupra aceleia. De asemenea, mitomania poate fi abordata in psihoterapie, existand in literatura o serie de studii de caz si cercetari privind modul de lucru recomandat.
Citeste si 5 semne care iti arata ca iubitul tau e sincer
Text: Ioana Bors, psihoterapeut