Ce este o sarcina cu risc?
In prezent, nu exista o definitie unanim acceptata pentru a caracteriza o sarcina cu risc obstetrical crescut. In esenta, o sarcina cu risc crescut semnifica o sarcina care poate sa puna probleme pe parcursul ei, in timpul travaliului si nasterii sau dupa nastere. O sarcina care este catalogata drept sarcina cu risc obstetrical crescut va necesita o monitorizare speciala, mai atenta si cu investigatii suplimentare fata de o sarcina normala.
Exista o serie de factori de risc care, prin asocierea lor, pot incadra o sarcina in categoria discutata in articolul de fata. Aici putem vorbi despre diverse patologii asociate sau preexistente sarcinii si de complicatii care pot aparea in timpul sarcinii, travaliului sau al nasterii.
- Varsta materna – varsta sub 15 ani sau peste 35 ani. Pacientele cu varsta sub 15 ani pot avea printre altele risc crescut de anemie, carente nutritionale, nastere prematura, fat cu restrictie de crestere intrauterina sau preeclampsie.
Pacientele cu varste peste 35 de ani sunt la risc pentru diverse boli preexistente sarcinii care pot influenta evolutia ei, risc crescut de preeclampsie, diabet gestational, anomalii cromozomiale, nastere prematura sau complicatii in timpul travaliului – insertie anormala de placenta, decolare placentara sau travaliu dificil.
- Greutatea materna – pacientele subponderale/supraponderale – daca prima categorie este la risc de a avea feti cu restrictii de crestere uterina, a doua categorie prezinta risc de aparitie a diabetului gestational, hipertensiune arteriala indusa de sarcina, preeclampsie si feti macrosomi. De asemenea, prezinta risc crescut de sarcina depasita si complicatii in travaliu.
- Inaltime sub 1,50 m – prezinta predispozitie pentru distocii.
- Stil de viata la risc – abuz de alcool, tigari sau droguri.
- Multiparitate.
- Istoric obstetrical – pacientele care s-au confruntat anterior cu nasteri premature, copii mici la nastere, deces fetal in utero, patologii asociate sarcinii (HTA, preeclampsie, diabet gestational, restrictie de crestere intrauterina, incompatibilitate Rh, polihidramnios) sunt la risc crescut si la sarcinile ulterioare de a dezvolta probleme medicale.
- Complicatii obstetricale intrapartum – antecedente de placenta praevia cu metroragii, decolare placentara – pierderea importanta de sange poate pune in pericol atat viata mamei, cat si a bebelusului.
- Patologii preexistente sarcinii – patologie cardiaca, patologie renala cronica, patologie hepatica cronica, hipertensiune arteriala cronica, patologie tiroidiana, epilepsie, boli autoimune etc. ce pot complica evolutia sarcinii sau evolutia sarcinii poate agrava starea de sanatate a mamei.
- Anomalii reproductive – malformatii uterine, formatiuni tumorale uterine ce determina prezentatii vicioase, incompetenta cervico-istmica.
Pacientele care prezinta cel putin unul dintre factorii de risc asociati ar trebui sa beneficieze de un consult prenatal si consiliere. De asemenea, ideal, evaluarea starii de sanatate se face tot prenatal cu echilibrarea pe cat posibil a bolilor preexistente. Stilul de viata adoptat trebuie sa fie cat mai echilibrat cu evitarea factorilor nocivi.
Odata obtinuta sarcina, este posibil ca monitorizarea si testele efectuate sa fie mai dese si mai amanuntite decat la o sarcina ce decurge normal. Poate fi nevoie de teste suplimentare de sange, amniocenteza, biopsie de vilozitati coriale, ecografii de monitorizare si ecografii tintite. De asemenea, este posibil ca urmarirea sarcinii sa fie facuta impreuna cu un medic obstetrician specialist in medicina materno-fetala.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie