Ce este sacul Yolk?
Sacul Yolk sau vezicula vitelina reprezinta prima structura extraembrionica care devine vizibila ecografic in sacul gestational. Vezicula vitelina este situata la nivelul polului ventral al embrionului.
In perioada embrionara, vezicula vitelina reprezinta principala ruta de schimb intre embrion si mama. Vezicula vitelina are, de asemenea, capacitati nutritive, imunologice, metabolice, endocrine si functii hematopoietice pana cand apare circulatia placentara capabila sa asigure nutrientii necesari dezvoltarii embrionului. Pana la instalarea circulatiei placentare, schimbul sangvin este asigurat de circulatia vitelina si aorta primitiva embrionara.
Vezicula vitelina are un rol crucial in perioada embrionara timpurie
In primele saptamani de sarcina, evaluarea ecografica a veziculei viteline reprezinta confirmarea sarcinii. In functie de caracteristicile legate de forma, dimensiunea si structura veziculei viteline se poate stabili un prognostic vizavi de evolutia sarcinii.
In a patra saptamana de gestatie, peretele veziculei viteline este format din 3 straturi: endoderm, mezoderm si endoderm. Vezicula vitelina poate fi detectata cu usurinta prin ecografie transvaginala cand diametrul sacul gestational este de 5-8 mm.
Spre sfarsitul saptamanii a 4-a de gestatie, vezicula vitelina se conecteaza la sistemul digestiv primitiv al embrionului prin intermediul ductului vitelin, realizand astfel transferul de nutrienti catre embrion. Ulterior, acest duct vitelin se va oblitera, in unele cazuri ramanand doar un rudiment cunoscut sub numele de diverticulul Meckel.
Ecografic vezicula vitelina este descrisa drept o structura circulara cu centru anecogen inconjurat de un perete hipercogenic bine delimitat. Dimensiunile veziculei viteline cresc progresiv intre a 5-a si a 10-a saptamana de gestatie, pentru ca apoi sa scada progresiv si sa dispara, nemaifiind detectabil la 14-20 saptamani de sarcina.
Vezicula vitelina indeplineste functii importante pentru dezvoltarea embrionara in timpul organogenezei. Lipsa veziculei viteline in prezenta embrionului este intotdeauna anormala si in general este asociata cu oprirea din evolutie a sarcinii.
Vezicula vitelina: dimensiuni
Desi nu exista un consens clar, majoritatea ecografistilor accepta un diametru maxim al veziculei viteline de 5-6 mm ca fiind limita superioara a normalului in cazul sarcinilor de 5-10 saptamani. Un studiu recent a aratat ca un diametru mai mare de 5 mm este asociat cu un risc crescut de avort spontan.
Depistarea unui diametru scazut al veziculei viteline este considerat normal, desi unii clinicieni il asociaza cu un prognostic nefavorabil. De asemenea, conturul neregulat al veziculei viteline este asociat cu un prognostic nefavorabil. Odata cu oprirea din evolutie a sarcinii si absorbtia embrionului, vezicula vitelina scade progresiv in dimensiuni. Prezenta veziculei viteline la nivelul sacului gestational in primele saptamani de sarcina poate face diagnosticul diferential cu sarcina extrauterina, caz in care la nivelul cavitatii uterine apare un pseudosac gestational, care insa nu contine vezicula vitelina.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie