Ce este sarcina molara?
Sarcina molara sau mola hidatiforma reprezinta o entitate patologica specifica gestatiei, caracterizata prin proliferarea anormala a trofoblastului si edemului stromei vilozitare, cu transformarea vilozitatilor coriale in structuri veziculare. Vilozitatile sunt lipsite de axul vascular.
Mola hidatiforma completa si cea partiala
Poate imbraca doua forme distincte, mola hidatiforma completa si cea partiala, care au in comun hiperplazia trofoblastului, ca eveniment primar, urmat de degenerarea hidropica a stromei vilozitare. Mola completa nu contine tesut embrionar sau fetal si nu exista cordon ombilical, membrane amniotice sau primordii ale acestor structuri. Tipul partial de mola hidatiforma reprezinta 16-23% din totalul cazurilor de mola si contine cel putin tesut embrionar ori sac amniotic sau embrion/fat cu anomalii genetice sau retard marcat de crestere.
Diagnosticul de sarcina molara
Diagnosticul pozitiv este alcatuit din semne, simptome si examenul paraclinic. Hemoragia este semnul dominant, uterul are dimensiuni mai mari decat marimea corespunzatoare varstei gestationale. Fenomenele neurovegetative de sarcina sunt de intensitate crescuta si mai persistente. Pot sa apara dureri pelviabdominale si dispnee in 2-4% din cazuri. Odata cu hemoragia vaginala, se exteriorizeaza si vezicule molare cu aspect de “boabe de struguri”, semn patognomonic al sarcinii molare.
Paraclinic, se inregistreaza valori ale b-HCG > 100.000mUI/ml.
Ecografia vizualizeaza aspectele caracteristice pentru mola:
– ecouri multiple in cavitatea uterina, cu aspect de “fulgi de nea”
– chisturi ovariene foliculinice bilaterale, cu diametrul > de 6 cm
Mola hidatiforma completa are cel mai frecvent cariotip aparent normal 46XX, dar ambele seturi haploid de cromozomi sunt de origine paterna, in timp ce la mola hidatiforma partiala triploidia apare in 99% din cazuri. Evolutia molei totale este spre avort in jurul varstei de 16-18 saptamani de amenoree, in timp ce mola partiala cu fetus prezent poate evolua pana la termen, fatul este de obicei plurimalformat.
Factori de risc care duc la aparitia sarcinii molare:
– varsta maternala – riscul bolii trofoblastice gestationale creste cu precocitatea sarcinii sub 20 de ani si devine foarte ridicat pe masura avansarii peste 35 de ani, fiind de 200 de ori mai mare la femeile care au trecut de 50 ani;
– nuliparitatea creste cu 70% riscul de mola hidatiforma;
– antecedentele obstetricale;
– originea etnica, astfel ca mola are o frecventa dubla la femeile albe, comparativ cu cele de culoare;
– factorii genetici;
– antigenicitatea HLA;
– grupul sangvin A;
– fumatul, folosirea contraceptivelor orale combinate si carenta alimentara de vitamina A;
– conduita terapeutica medicamentoasa;
– conduita terapeutica chirurgicala;
– evacuarea molei prin chiuretaj aspirativ;
– histerectomie in bloc la femeile care nu-si mai doresc copii;
– histerectomie totala de hemostaza.
Text: Dr. Andreea Hetea, obstetrica-ginecologie