Ce este secretia vaginala normala?
Secretia vaginala serveste unei functii importante la nivelul sistemului de reproducere feminin, fluidul produs de glandele din interiorul vaginului si colului uterin ducand la indepartarea celulelor moarte si bacteriilor. Acest lucru pastreaza vaginul curat si ajuta la prevenirea infectiilor. Abundenta si culoarea secretiei vaginale variaza in functie de perioada ciclului menstrual, fiind mai abundenta in perioada premenstruala, in perioade de stres emotional, in functie de alimentatie sau medicamentele administrate. In mod normal, secretia vaginala are o culoare albicioasa sau transparenta si un miros slab, specific.
Motive de ingrijorare/semnale de alarma:
Ingrijorarile sau investigatiile suplimentare ar trebui realizate daca apar simptome precum scurgeri vaginale abundente sau cu miros neplacut, modificarea consistentei secretiei (grunjoasa, branzoasa) sau a culorii (gri-albicioasa, alb-verzuie), senzatia de usturime, prurit, durere locala dupa urinat sau contact sexual, prezenta sangelui in secretie in afara perioadei menstruale.
Factori ce favorizeaza aparitia unei secretii vaginale anormale
Exista o serie de factori ce favorizeaza aparitia unei secretii vaginale anormale precum irigatii vaginale excesive, produse de igiena intima, tampoane interne (mentinute un timp prea lung), sarcina/alaptarea, dietele excesive care modifica pH-ul vaginal, unele medicamente (antibiotice, steroizi), infectii vaginale (vaginoza bacteriana – cea mai comuna cauza si apare atunci cand bacteriile care se regasesc in mod natural in vagin se inmultesc necontrolat, candidoza, tricomoniaza, chlamydia, gonoreea, herpesul genital), afectiuni maligne ale tractului genital feminin precum cancerul de col, diabetul zaharat, boala inflamatorie pelvina, atrofia vaginala cauzata de inaintarea in varsta.
Examenul de secretie vaginala:
Analiza secretiei vaginale ofera indicii referitoare la etiologia infectiilor vaginale.
Este necesara indeplinirea unor conditii de recoltare in vederea obtinerii unei probe biologice satisfacatoare.
Inainte de recoltare, trebuie sa se tina cont de anumite recomandari si anume:
– Cu 48 de ore inainte de recoltare se interzic contactele sexuale, lavajul vaginal precum si tratamente intravaginale sub forma gelurilor, cremelor sau lubrifiantilor sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginala – ecografie endovaginala);
– Femeia trebuie sa fie in afara perioadei menstruale;
– In cazul unei infectii cunoscute vaginale sau al unui tratament local, se recomanda recoltarea dupa un interval de o saptamana de la incetarea tratamentului.
Analiza ofera posibilitatea de a incepe un tratament corespunzator si de a impiedica eventualele complicatii. Este important de stiut ca o infectie vaginala netratata la timp poate genera prezenta unor afectiuni mult mai grave, precum infertilitatea.
In functie de cauza secretiei vaginale anormale, se apeleaza la o terapie medicamentoasa corespunzatoare. De exemplu, infectiile fungice sunt de obicei tratate cu medicamente antifungice locale, sub forma de crema sau gel.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie