Ce este și în ce constă evaluarea psihologică?
Se spune că o viață bine trăită este o viață înțeleasă. Suntem construiți să căutăm un sens, nu doar să supraviețuim, iar în această căutare, este esențial să cunoaștem mecanismele după care funcționăm, gândim, simțim și ne ghidăm întreaga existență. Viața se poate dovedi, de multe ori, apăsătoare și suntem puși în situația de a ne confrunta cu stresul sau epuizarea sau cu alte emoții puternice. Uneori, e posibil să avem nevoie de ajutor în a explora și radiografia, a face față sau de a înțelege un diagnostic care cere un anumit tip de abordare și intervenție.
Evaluarea și testarea personalității ne ajută să avem o imagine mai clară asupra noastră, asupra a ceea ce ne face să fim abatuti, furioși sau nedormiti uneori, dar și asupra a ceea ce ne ajută să devenim mai puternici si mai pregatiti.
Evaluarea psihologică are un rol foarte important și poate reprezenta un instrument valoros care generează multe informații utile părinților, profesorilor, angajatorilor sau fiecăruia dintre noi. Evaluarea psihologică are ca scop principal înțelegerea nivelului la care ne aflăm la un moment dat (valabil indiferent de vârstă) și poate aduce o imagine cât mai completă și obiectivă a acestuia.
Evaluarea psihologică nu este niciodată concentrată pe o singură metodă sau un singur test. Evaluarea psihologică rezultă din analiza datelor biografice, testelor psihologice, interviului clinic, iar asta ar putea însemnă între 2 și 4 întâlniri separate.
Teste proiective și/ sau clinice
Testarea psihologică ( cu teste proiective și/ sau clinice ), care presupune administrarea de teste standardizate, este o parte importantă a procesului de evaluare, deoarece aduce un plus de obiectivitate procesului. Evaluarea psihologică urmărește evidențierea eventualelor tulburări psihice care ar putea exista, dar și modalitățile de funcționare deficitare care se pot îmbunătăți semnificativ printr-un anumit tip de terapie ( medicamentoasă, psihoterapie etc ). Testele clinice ne spun CE (ne oferă un anumit diagnostic), în timp ce testele proiective ne spune DE CE (ne arată cauzele înrădăcinate în istoria fiecăruia).
Interviul clinic este cea mai importantă metodă de colectarea a datelor în cadrul evaluării psihologice a copilului. Practic, fără datele culese prin interviu, rezultatele la testele psihologice rămân doar date seci și fără un înțeles clar. Informațiile obținute prin interviu se utilizează ca o modalitate de verificare a înțelesului și validității rezultatelor la testele psihologice. În plus, interviul clinic furnizează informații importante ce nu pot fi obținute prin niciuna dintre celelalte metode de psihodiagnostic clinic.
Nu trebuie să confundăm interviul clinic cu o simplă conversație. Spre deosebire de conversație, interviul clinic are o secvențialitate clară și este organizat în jurul unor teme specifice și relevante pentru scopul diagnosticului clinic.
În evaluările psihologice nu există răspunsuri corecte sau greșite. Sunt doar opiniile, gândurile, emoțiile și comportamentele noastre. În funcție de coroborarea lor se poate identifica calea eficientă de a te simți mai împăcat cu tine în viața de zi cu zi.
Evaluarea psihologică te poate ajuta să găsești răspunsul la multe întrebări.
De ce ai nevoie de o evaluare psihologică?
- Îți oferă o radiografie a felului în care ești – cu toate conflictele, blocajele, reticențele ascunse sau mai puțin vizibile cu ochiul liber;
- O evaluare evidentiaza, într-o manieră structurată și limpede, nevoile inhibate, respinse sau nesatisfăcute, care te fac să reacționezi într-un fel sau altul la diversele situații în care ajungi. Înțelegi astfel care este originea anumitor frustrări sau ce e în spatele lui „așa sunt eu” (de exemplu, de ce „nu îți plac dulcegăriile”, de ce te sperie atașamentul, de ce „nu poți să intri într-o relație stabilă” etc.);
- Te ajută să identifici obiectivele sau temele mari (urgențele) – din multitudinea de probleme cu care fiecare dintre noi se confruntă – pe care să lucrezi în continuare, într-un proces terapeutic;
- Te ajută să previi prin cunoaștere. Înțelegi cum ești și știi cum să eviți contextele toxice care declanșează conflicte cărora până acum nici nu le găseai explicații;
- Te deblochează, arătându-ți resursele pe care le ai la dispoziție. În timpul în care descoperi ce te rănește și de ce, te uiți și la toate lucrurile pozitive de care dispui și de care te poți folosi pentru a contrabalansa perspectiva;
- Depistează cazuri specifice de tulburări de personalitate (fobii, tulburări obsesiv-compulsive, borderline, tulburarea de tip evitant ș.a.).
O preocupare pentru starea noastră de bine
Evaluarea psihologică totodată vine în întâmpinarea stabilirii unui potențial diagnostic corect ajutând și făcând echipă cu medicul curant și psihoterapeutul în stabilirea unui tratament optim și a unui plan de dezvoltare personală.
Evaluarea psihologică înseamnă o preocupare pentru starea noastră de bine. Înseamnă că vrem să ne cunoaștem – cu toate vulnerabilitățile, resursele și punctele de presiune care se activează în anumite situații. Înseamnă că vrem să ne uităm la ele și apoi să învățăm să le îmblânzim. Că le privim în față și nu mai fugim, pentru că știm de unde vin, ce le scoate la suprafață si de ce “arată așa” și cum să le gestionăm pe viitor.
Autor: Cătălin Durlă – Psihoterapeut la Clinica Aproape