Ce este si la ce ajuta terapia imago?
Terapia Imago a fost dezvoltata de Harville Hendrix si sotia sa, Helen Hunt LaKelly, in anii 1980, ambii avand titlul de doctor. Harville Hendrix a dedicat peste 40 de ani de experienta in domeniul terapiei de cuplu, fiind trainer, lector si autor in acelasi timp. Contributii semnificative la dezvoltarea acestei terapii au avut si alti formatori si specialisti: Maya Kollman, Sunny Shulkin, Joyce Buckner, Bruce Crapuchettes, unii dintre ei sub tutela celor doi initiatori, Hendrix si Helen Hunt. Si in prezent, mai multi terapeuti continua demersul de dezvoltare si extindere a acestei teorii, profesionistii din domeniu fiind licentiati pentru folosirea acestei metode in acord cu standardele Imago International Institute, fondat de Harville Hendrix. Aceasta forma de terapie este cunoscuta in peste 30 de tari din intreaga lume, site-ul oficial http://www.imagorelationships.org (www.gettingtheloveyouwant.com) oferind accesul la comunitatea Imago Therapist. (In Romania, in prezent, nu sunt cunoscuti terapeuti acreditati in acest sens).
Hendrix si Helen au avut un interes comun in intelegerea mediului familial, amandoi experimentand in antecedente casnicii care au esuat. Teoria formulata de cei doi soti se bazeaza pe studii empirice si pe bogata lor experienta clinica in dezvoltarea teoriei si ca suport pentru examinarea dinamicii relatiilor intime, folosindu-se si de experientele proprii maritale. Cei doi au inceput prin teoretizarea faptului ca ranile emotionale si psihologice experimentate in copilarie prin interactiuni cu parintii ar putea fi abordate adecvat doar intr-un context care reactiveaza aceste rani, o relatie de angajament cum ar fi casatoria putand oferi variabilele necesare pentru a facilita vindecarea sau cresterea, dezvoltarea. Prin strategii terapeutice si dialog Imago, cuplurile au raportat imbunatatiri semnificative in relatiile lor.
Specificul terapiei Imago si cateva referinte si principii
Aceasta terapie are drept scop sa invete partenerii sa foloseasca instrumentele necesare pentru a se aborda reciproc in cadrul relatiei si a se raporta unul la celalalt in moduri sanatoase, de a-si dezvalui unul altuia complexitatea emotionala formata inca din copilarie si pe traseul dezvoltarii personale si care a condus la situatia actuala. Prin examinarea conflictului in sine, se presupune ca partenerii dezvaluie componente inconstiente si pot ajunge la solutii satisfacatoare cunoscandu-se mai bine, vindecandu-se sau crescand impreuna, totodata identificand radacinile conflictului; in locul rezolvarii superficiale a problemelor, vor crea o baza de siguranta emotionala pentru amandoi.
Termenul Imago provine din limba latina si inseamna „imagine”. In terapia Imago, relatia dintre parteneri presupune un concept inconstient al iubirii idealizate, al iubirii familiare pe care un individ il dezvolta in timpul copilariei si care ramane neschimbat la varsta adulta. Dezvoltarea imago se bazeaza, in principal, pe interactiunile timpurii cu parintii sau alti adulti semnificativi din copilaria timpurie. Datorita constructelor individualizate ale copiilor despre ce este dragostea, ei vor dezvolta comportamente specifice sau „modele de supravietuire” (fie prin exprimarea, fie prin inhibarea unor trasaturi de personalitate) cu scopul de a obtine dragostea si sentimentul de siguranta. Chiar si cei mai buni parinti nu reusesc sa indeplineasca unui copil orice nevoi sau asteptari. Ca atare, imago unui individ va cuprinde atat elemente pozitive, cat si negative pe care individul le asociaza cu iubirea perfecta, iubirea invatata, iubirea potrivita imago-ului, cautand mereu persoane adecvate care sa ii permita sa dezvolte acele calitati fie inhibate, fie nepermise in copilarie.
Etapele de baza ale terapiei Imago
Hendrix si Hunt au concluzionat ca o relatie de casatorie bazata pe vindecare reciproca este cea mai eficienta forma de terapie.
Etapele de baza ale terapiei Imago includ imaginarea partenerului ca pe un copil ranit, rezolvarea sentimentelor de furie, restructurarea dezamagirilor si frustrarilor prin schimbarea plangerilor in cereri, romantizarea relatiei prin surprize placute si afisarea de aprecieri, revizuirea relatiei ca o sursa de fericire, satisfactie si siguranta. Terapia Imago ajuta un cuplu sa exploreze radacinile ranilor emotionale si nevoile psihologice, exprimandu-le in cadrul dialogului Imago. Acest dialog intentionat presupune oglindirea (repetarea cuvintelor celuilalt pana la intelegere), validarea (rezumarea, exprimarea intelegerii, cat si a punctelor care dau sens) si empatia (incercarea de a aprecia experientele celuilalt din punctul lui de vedere). Dialogul Imago incurajeaza un tip de comunicare profunda, invatand cuplurile cum sa comunice, astfel incat ranile emotionale descoperite sa duca la dezvoltarea legaturilor, iar procesul sa devina unul obisnuit si natural, si nu unul care sa declanseze suferinta. Se pare ca aceasta terapie are si ea limitele ei, nefiind recomandata in cazul cuplurilor care se confrunta cu violenta in familie, infidelitate, dependenta de substante etc., acest fel de terapie concentrandu-se pe restabilirea relatiilor de iubire si aprofundarea conexiunilor intime, numai dupa ce astfel de amenintari imediate ale relatiei au fost rezolvate.
Text: Psiholog Ionela-Janina Sabou