Ce este tuseul vaginal?
Tuseu vaginal este un examen de baza in evaluarea datelor de semiologie normale sau patologice ale colului uterin, corpului uterin, zonelor anexiale si a fundurilor de sac, fiind o manevra bimanuala atunci cand se combina cu palparea abdominala. Acest examen clinic se realizeaza la femeia care si-a inceput viata sexuala.
Cum se realizeaza un tuseu vaginal?
Inaintea efectuarii tuseului vaginal se recomanda toaleta organelor genitale externe si aplicarea unei solutii slab septice. Pacienta este asezata pe masa ginecologica in pozitie ginecologica, cu coapsele in abductie si flectate pe abdomen, gambele flectate pe coapse si sprijinite pe cele doua suporturi ale mesei. Parturienta trebuie in mod normal sa abia vezica urinara si rectul golite.
Tuseul vaginal se face bimanual folosind indexul si mediusul sau unidigital doar cu indexul. Examinatorul trebuie sa aiba mana protejata de o manusa sterila, iar in cazul in care vorbim de un vagin atrofic, este indicat sa se utilizeze produse de lubrifiere.
Manevra se executa cu blandete, progresiv. Mai intai, cu policele si indexul mainii stangi, se indeparteaza labiile, apoi cu mediusul mainii drepte se apasa usor asupra comisurii vulvare posterioare, pana cand perineul se deprima si cu indexul mainii drepte se patrunde in introitul vaginal. Astfel ca indexul si mediusul mainii drepte inainteaza in axul vaginului pana la fundul de sac posterior.
La tuseul vaginal se stabileste:
• pozitia, forma, dimensiunile, consistenta, mobilitatea, sensibilitatea corpului uterin
– corpul uterin, in cele mai multe cazuri, este situat in pozitie anteversoflexie, acesta palpandu-se intre degetele introduse vaginal in fundul de sac anterior si mana abdominala. Corpul uterin poate fi situat si in alte pozitii fiziologice, cum ar fi: hiperanteversoflexie, laterodeviatie, retroversie sau retroversoflexie. Atunci cand vorbim de retroversie uterina, examinatorul nu poate, la tuseul vaginal, sa palpeze corpul uterin intre degete vaginale si mana situata transabdominal si il percepe in fundul de sac posterior Douglas. Uterul se palpeaza deasupra stramtorii superioare, cu exceptia cazurilor in care avem prolabare de uter;
– dimensiunile uterului variaza in functie de varsta, faza ciclului menstrual, nasteri, prezenta mioamelor;
– in mod normal, uterul este un organ mobil, nedureros, el devine sensibil in inflamatii;
– uterul are o consistenta ferma, iar aceasta elasticitate scade in sarcina, inflamatii, leiomiomatoza uterina etc.
• supletea peretilor vaginali
– in inflamatii intalnim o sensibilitate crescuta;
– in postmenopauza, din cauza atrofiei, peretii vaginali sunt lipsiti de elasticitate;
– putem identifica malformatii vaginale;
– colpocel anterior/posterior care este determinat de relaxarea peretelui anterior/posterior.
• sensibilitatea vezicii urinare
– in inflamatii apare o sensibilitate crescuta;
– in caz de calculi sau de tumora, apare ca o induratie.
• consistenta, mobilitatea, forma, orientarea colului uterin
– poate sa fie in axul vaginului, orientat anterior, laterodeviat;
– la nulipare, colul uterin este mai mic, conic, cu orificiul cervical extern punctiform;
– la multipare, colul uterin este cilindric, cu orificiul cervical extern cu fanta transversala.
• prezenta formatiuniilor tumorale anexiale
– in mod fiziologic, anexele nu se palpeaza; in cazul unei formatiuni tumorale laterouterine, se incearca identificarea delimitarii dintre tumora si uter pentru a putea identifica originea acesteia.
• supletea si sensibilitatea fundurilor de sac
– in mod normal, sunt suple, nedureroase, iar cand apar procese patologice, devin dure, sterse, dureroase sau impastate.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica-Ginecologie