Ce este uterul retrovers?
Uterul este un organ musculos cavitar nepereche, asezat in partea mediana a cavitatii pelvine intre rect si vezica urinara, in care au loc importante fenomene legate de gestatie si de nastere. Constituie segmentul intermediar dintre vagin si trompe.
Forma uterului
Uterul are forma conica, turtita, comparata cu o para avand portiunea mai mare in sus, iar cea mica in jos. Dimensiuni medii: are o lungime de 5-8 cm, latimea este de 4 cm iar grosimea 2-2,5 cm. Este turtit antero-posterior astfel incat cavitatea uterina este triunghiulara si virtuala. Are o capacitate de 3-4 cm la nulipare si 5-6cm la multipare. In morfologia externa a uterului observam: o fata anterioara orientata spre vezica uterina, o fata posterioara orientata spre rect si ansele intestinului subtire , o margine laterala stanga si alta dreapta.
Pozitia uterului
Pozitia uterului prezinta de asemenea o importanta deosebita, astfel axele longitudinale ale corpului si colului formeaza un unghi numit unghi de flexie, deschis spre simfiza pubiana, avand valori situate intre 140-170 grade, uterul fiind astfel in anteflexie. Anexele longitudinale ale colului uterin si vaginei formeaza un unghi descris tot anterior, numit unghi de versiune, cu o valoare de 90-100 grade, uterul fiind astfel si in anteversie. Pozitia normala a uterului este de usoara anteflexiune si anteversiune.
Deviatii de la normal sunt retroversiunea, retroflexiunea, lateroversiunea (dreapta, stanga). Punctul central al uterului este locul de intersectare al axelor corpului si colului, istmul uterin fiind punctul cel mai fix al organului. Uterul fiind un organ mobil, corpul se deplaseaza, la nivelul istmului, fie spre spate cand rectul este plin, fie in ambele sensuri prin prezenta anselor intestinale, revenind apoi la normal. In conditii patologice revenirea nu se mai produce si in locul pozitiei de anteversiune si anteflexiune apare retroversiune asociata cu retroflexiunea sau lateroversiunea.nmentinerea uterului in pozitia sa normala se face prin: mijloace de suspensie care-l fixeaza de peretii escavatiei pelvine si mijloace de sustinere.
Factori favorizanti ale deviatiilor uterine:
-factorul gestational (nasterea)
-factorul constitutional (deficienta congenitala a tesutului conjuctiv)
-factori endocrini
-factori mecanici
Retrodeviatiile mobile sunt de obicei asimtomatice, dar pot prezenta si dismenoree, hipermenoree, dureri lombo-sacrate. Retrodeviatiile fixe pot prezenta dismenoree, hipermenoree, constipatie, senzatia de greutate in pelvis.
Text: Dr.Corina Mat, Medic rezident obstetrica-ginecologie