Ce fac bărbații atunci când se confruntă cu andropauza?
Nu sunt foarte mulți bărbați care să știe ce este andropauza, cu atât mai puțin care sunt simptomele andropauzei și în ce fel îi afectează. Cu știința lor sau fără, bărbații cu vârsta de aproximativ 60 de ani pot începe să remarce că ceva nu este în regulă. Desigur, poate fi vorba și despre bărbați care abia au trecut de 50 de ani, sau despre bărbați care au depășit vârsta de 60, iar totul se întâmplă din cauza modificărilor hormonale și mai ales a scăderii nivelului de testosteron. Andropauza este echivalentul masculin al menopauzei feminine. În afară de libidou, scăderea nivelului de testosteron afectează și capacitatea de concentrare, dezvoltarea masei musculare și menținerea energiei la cote ridicate.
Acest proces fiziologic numit andropauza nu îi afectează pe toți bărbații, lucru pe care nu îl putem spune în situația femeilor. Modificările hormonale care le afectează pe femei în timpul menopauzei inhibă complet funcția reproductivă, spre deosebire de cazul bărbaților unde această funcție poate rămâne activă în continuare, si odată instalată andropauza. Este explicația pentru care bărbații pot concepe un copil chiar și la vârste înaintate, ceea ce pentru femei este de regulă imposibil.
Care sunt semnele că un bărbat este afectat de andropauză
Nivelul redus al testosteronului este și un factor care poate favoriza apariția disfuncțiilor erectile. Simptomele cel mai frecvent întâlnite în andropauză au legătură cu aceste disfuncții, cu o frecvență redusă a erectiilor de dimineață și cu pierderea progresivă a interesului pentru viața sexuală. Bărbații ajunși la andropauză pot începe să piardă masă musculară, să aibă bufeuri și să fie instabili din punct de vedere emoțional. Sunt ușor iritabili, au pielea mai uscată dar pot și să transpire excesiv. Obosesc mai repede atunci când trebuie să facă efort, pot deveni depresivi și pot avea insomnii. Bărbații ajunși la andropauză au un nivel de energie scăzut și se concentrează mult mai greu atunci când este nevoie.
Bărbații afectați de andropauză se pot confrunta și cu o scădere a densității osoase, micșorarea testiculelor și, uneori, cu pierderea părului. Toate acestea, alături de problemele cauzate de disfuncțiile erectile și de infertilitate, duc, evident, și la o scădere a încrederii în propria persoană.
Cum știi sigur dacă ai această problemă și ce poți face pentru a o trata
Pentru a fi siguri că diagnosticul de andropauză este corect, bărbații trebuie să consulte un medic. În urma unei examinări fizice și a unor analize ale sângelui care să arate nivelul de testosteron al bărbatului respectiv, medicul poate să se hotărască asupra tratamentului pe care să îl prescrie. În situația bărbaților cu un nivel scăzut al testosteronului, terapia hormonala bazată pe testosteron este o alternativă care ameliorează depresia, oboseala și scăderea libidoului. Testosteronul poate fi administrat atât sub formă de capsule și geluri, cât și sub formă de plasturi cutanați sau chiar injectabil. Singurul care poate determina cel mai potrivit fel în care se va administra testosteron fiecărui pacient este medicul specialist.
Trebuie să știi că terapia pe bază de testosteron poate să aibă efecte secundare destul de neplăcute. De exemplu, bărbații care apelează la această alternativă au un risc mai mare de cancer la prostată. Pentru ca pacientul să se poată simți mai bine este esențial să adopte o dietă sănătoasă și să practice, atât cât poate, un sport. De asemenea, este foarte important să se odihnească suficient și să reducă pe cât posibil expunerea la factori de stres. Se poate ca, în unele situații, medicul să recomande un tratament bazat pe antidepresive.
Conform estimărilor medicilor, aproximativ în jurul vârstei de 30 de ani, nivelul de testosteron din organism scade cu aproximativ 10 procente în fiecare an. Statisticile aproximează că 30% dintre bărbații aflați în jurul vârstei de 50 de ani prezintă simptome de andropauză, generate de scăderea nivelului de testosteron.