Ce facem cu secretele personale? Le destainuim partenerului?
Multi oameni cred ca fericirea conjugala impune destainuirea completa fata de partener. Altii, dimpotriva, cred ca anumite secrete, pe care le pastreaza, le vor distruge in cele din urma casnicia sau relatia. Intr-adevar, cele mai de succes relatii pe termen lung se bazeaza pe conexiuni emotionale si fizice puternice, insa confortul care se impunenu este neaparat echivalat cu onestitatea completa. Exista multe cupluri care pastreaza anumite secrete, insa mentin o relatie de incredere si, de asemenea, exista unele cupluri care sufera mult din cauza destainuirii unor secrete bine pastrate si in cele din urma destainuite, producandu-se astfel rani si sentimente de neincredere.
Secrete care impun prudenta in abordarea lor fata de partener:
- O relatie paralela. Divulgarea unei aventuri din prezent sau chiar din trecut provoaca ravagii printre multi parteneri implicati intr-o relatie pe termen lung sau casatoriti. O alta relatie este o incalcare grava de incredere care, de obicei, conduce la separare sau divort. Specialistii explica astfel de comportamente subliniind problemele de relatie deja existente, folosindu-se de aceasta ipoteza in psihoterapia cuplului. Pentru cele mai multe cupluri, o dubla relatie inseamna deconectare nu doar din punct de vedere sexual, ci si emotional. Daca partenerii doresc sa comunice despre astfel de aventuri (reale sau fanteziste), trebuie sa se gandeasca la modul de abordare a discutiei, astfel incat sa se foloseasca de aceasta dorinta care a aparut pentru a vindeca relatia curenta si pentru a nu conduce la separarea inevitabila. Alegerea acestei variante nu este simpla, insa este important ca partenerii sa constientizeze impactul pe care-l poate avea asupra relatiei.
- Datorii financiare. Multe cupluri intra in relatii pe termen lung impovarate de credite, datorii sau venituri destul de slabe pentru a sustine relatia. Daca nu se discuta sincer despre acestea inca de la inceputul relatiei, mai tarziu apar sentimentele de tradare si neincredere. Exista situatii cand partenerul a aflat despre datoria sotiei numai dupa aplicarea unui credit ipotecar pentru o casa noua la care aspira de mult timp. Ce a simtit cand banca i-a refuzat imprumutul si cand a aflat motivul refuzului? Este evident ca veti castiga mai mult respect si incredere atunci cand aveti puterea si taria asumarii faptelor, recunoasterii lor, dar si a canalizarii efortului pentru remedierea situatiei.
- Secretele sexuale. Secretele sexuale sunt adesea pastrate intre parteneri. Femeile pastreaza in secret lipsa libidoului si chiar mascheaza dezinteresul pentru sex si lipsa orgasmului, simuland deseori orgasmul. Barbatii cu disfunctii erectile fac tratamente pe ascuns sau evita intimitatea, mai degraba decat sa dezvaluie problema. Absenta unor discutii despre aceste probleme duce la interpretari gresite ale lipsei interesului sexual si echivalarea acestuia cu lipsa interesului emotional, adica absenta iubirii. Este indicat ca, in astfel de cazuri, sa se apeleze la specialisti. Suferinta reciproca provenita dintr-un simplu Nu ma mai iubesti este, pe de o parte, dintr-o falsa imagine a celui ce isi mascheaza incapacitatea si, pe de alta parte, din faptul ca o astfel de incapacitate a provocat rani celui iubit. Discutia cu un specialist va deschide calea pentru o abordare a acestui subiect cu partenerul si pentru o discutie mai productiva si nu numai de etichetare sau falsa impresie. Secretul legat de sexualitate mai devreme sau mai tarziu se va reliefa in relatie, partenerul va afla si va interpreta anumite comportamente intr-un mod eronat.
- Istoricul personal incarcat de evenimente negative. Decizia de a impartasi partenerului activitati ilegale sau imorale, abuzuri suferite sau chiar savarsite in trecut este destul de complicata, dar si mentinerea in secret a acestora poate conduce la o vina enorma. Pentru relevarea unor actiuni din trecut sau comportamente de care nu suntem mandri si care in mod clar nu mai fac parte din prezentul nostru, este bine sa ne invingem teama si sa aratam ca din aceste experiente am invatat, fiind in stare sa ne depasim vina si sa oferim siguranta in relatia cu celalalt.
- Problemele legate de consumul sau dependenta de alcool, droguri, medicatie sau probleme cu alimentatia. Multe cupluri se tem de dezvaluirea unei dependente din trecut sau prezent pentru a nu provoca o pierdere de respect din partea partenerului. Mentinerea in secret a acestor aspecte conduce, in cele mai multe cazuri, la perpetuarea comportamentului dependent si la afectarea relatiei.
Intimitatea si deschiderea completa nu sunt unul si acelasi lucru. O relatie de succes pe termen lung inseamna a fi dispus sa impartasesti vulnerabilitatile si punctele forte, dar necesita si puterea de asumare a consecintelor pe care aceasta partajare le poate aduce. Nu toate persoanele se simt complet confortabil in angajarea in autodezvaluire in relatia cu partenerul de viata.
Alte aspecte ale vietii ce sunt mentinute in secret de catre parteneri:
– aspecte ce tin de orientarea sexuala;
– aspecte ce tin de fantezii sexuale mai putin obisnuite;
– aspecte ce tin atat de datorii financiare, cat si de conturi in secret folosite pentru plati de care partenerul nu stie;
– aspecte despre trecutul familial – despre frati, parinti sau alte rude implicate in actiuni cu caracter juridic sau care au savarsit abuzuri impotriva unor persoane sau membrii de familie, sinucideri in familie etc.;
– aspecte ce tin de istoricul medical, cum ar fi vicii, boli mintale, tratamente in trecut etc.
De ce pastram secretele?
Pastrarea secretelor personale dezvolta temeri si sentimente de vina in relatia cu partenerul.
- Reticenta de a rani partenerul;
- Teama de a deteriora relatia;
- Teama de dezaprobare;
- Rusinea;
- Teama de a fi catalogat drept cel care a incalcat asteptarile;
- Teama de a fi catalogat drept cel care a incalcat regulile.
Cum il abordam pe celalalt atunci cand dezvaluim un secret personal?
– Este bine sa fim pregatiti dinainte cu discursul, deoarece ar putea fi picatura care umple paharul, iar revolta sa izbucneasca. Consultati un specialist de la care puteti obtine sfaturi valoroase in astfel de situatii.
– Este de evitat o poveste plina de secrete personale inca de la prima intalnire. Va fi clar in defavoarea dumneavoastra. Cu cat relatia inainteaza, partenerul poate sa fie pregatit sa va asculte. Importanta este stabilirea unei relatii bazate pe incredere reciproca si sentimente de siguranta.
– Nu interpretati respingerea ca pe un atac la persoana. Important este sa ajungeti la o comunicare cu partenerul atunci cand sunteti hotarati sa o faceti. Unele secrete personale pot fi mai mult sau mai putin socante pentru cel ce le asculta. Este intr-adevar dureros sa va simtiti judecati, insa s-ar putea sa fie doar in momentul critic cand se intra in posesia unei informatii „soc” si, dupa un timp, sa fiti intelesi. Depinde de dumneavoastra sa transmiteti ca, in prezent, nu mai exista urme ale trecutului sau, chiar daca exista, sunt intr-o stricta gestionare si constientizare a dumnevoastra. Depinde de dumneavoastra sa transmiteti siguranta si confort psihologic celui ce va sta alaturi.
Text: Ionela – Janina Sabou – psiholog