Ce factori determina instalarea menopauzei premature
Cei mai importanti factori care pot modifica varsta intrarii la menopauza sunt:
Predispozitia genetica
Predispozitia genetica reprezinta fara indoiala elementul decisiv. Femeile din aceleasi familii fac menopauza precoce sau tardiva, la varste apropiate. Ereditatea, datorita patrimoniului cromozomic marcheaza prin influenta ei toate organele. Ele au data menopauzei fixata in constitutia lor, asa cum avem o piele bruna sau alba sau alte caractere familiale.
Factorii genitali
1.Varsta pubertatii
Studiile au aratat ca data ultimelor menstruatii o reflecta pe a primelor. Aceasta afirmatie dupa parerea majoritatii specialistilor este eronata, intrucat durata activitatii ovariene nu este constanta. Astfel ca la femeile cu menarha intre 17 si 19 ani, menopauza a debutat mai devreme, in timp ce la acelea care au prezentat menarha intre 12 si 13 ani, menopauza a survenit mai tarziu.
2. Echilibrul functiei ovariene.
Echilibrul functiei ovariene are o importanta mai mare, deoarece femeile cu menstre regulate si abundente intra in menopauza mai tarziu, decat cele cu menstruatii reduse si neregulate. Sudiile au aratat ca tulburarile menstruale ar grabi instalarea menopauzei.
3. Afectiuni ginecologice.
Fibromatoza uterina intarzie retragerea functiei ovariene, in timp ce infectiile anexiale si ovarita sclero-chistica o accelereaza. Avorturile repetate pot determina, in afara de deranjamentul hormonal dintre endometru si ovar, aparitia sinechiilor uterine, factor favorizant al opririi functiei menstruale. Castrarea unilaterala ar influenta aparitia precoce a menopauzei, cat si aparitia neoplasmelor, mai ales cele ovariene prin actiune toxica generala.
Factorii psihoafectivi
1. Traumele afective.
Modificarile afective majore sunt provocatoare de menopauza subita. Nu sunt rare cazurile de femei intre 40 si 45 de ani, pana atunci normal menstruate, care au constatat in mod brusc disparitia menstrelor, dupa o agresiune afectiva violenta.
2. Viata sexuala.
Incetarea menstruatiei ar fi la unele celibatare mai precoce decat la vaduve, iar la acestea mai precoce decat la femeile maritate. O viata sexuala furtunoasa ar determina tulburari patologice, care duc la epuizarea ovariana, iar abstinenta excesiva duce la acelasi rezultat.
Factorii de mediu
Factorii de mediu influenteaza cu toata complexitatea lor functia menstruatiei si deci a menopauzei. Conditiile sociale intervin prin surmenajul pe care-l determina. Conditiile de munca au un rol important, influentand aparitia si evolutia menopauzei, astfel ca la femeile care nu depun eforturi, menopauza apare mai tarziu.
Factorii alimentari si de boala sunt cunoscuti prin influenta lor pe care o exercita asupra organismului in general si asupra functiei menstruale in special.
Climatul si conditiile geografice isi pun amprenta asupra evolutiei biologice a organismului, influentand desigur si instalarea menopauzei. Sunt studii care arata ca femeile din tinuturile reci si cele tropicale intra mai repede la menopauza, in comparatie cu cele din regiunile temperate care intra mai tarziu.
Citeste si Sexul dupa menopauza – ce trebuie sa stiti
Farmacistii Catena recomanda produsul Mastrelle Madame 45+, cu reducere de 15% in baza cardului Safe for You, utilizat pentru pentru a trata si preveni uscaciunea si disconfortul din zona genitala cu care se confrunta femeile in perioada menopauzei.
Text: Dr. Hetea Andreea, Obstetrica – Ginecologie