Ce gandeste o femeie despre tatal copilului ei
In primul rand, aceste ganduri se infiripa chiar dinainte de conceperea copilului, femeia incercand sa isi clarifice ce barbat ar fi potrivit pentru a fi tatal copilului, a fi alaturi de ea chiar dupa nasterea copilului, a imparti cu el atat bucuriile vietii de familie dar si greutatile, neajusurile, etc. Imaginea barbatului de sot-iubitor si tata-bun este imaginea perfecta a barbatului, iar daca langa aceste roluri pe care trebuie sa le indeplineasca un barbat apar si abilitatile casnice ale acestuia, responsabilitatea asumata a cheltuielilor, a intretinerii familiei, a casei, responsabilitatea fata de cresterea si educarea copilului, grija si protectia manifesta fata de nevoile femeii, imaginea devine una ideala, constituind un tipar in cautarile ei. Dar …bine! Nici barbatii si nici femeile nu ajung la a indeplini toate cerintele partenerului si nu pot circumscrie perfectiunea oricat si-ar dori. Insa, poate aceasta perioada de dinainte de o sarcina, proiectia ei si sarcina implicita, accentueaza unele vulnerabilitati ale femeii, sau nevoi de siguranta, securitate pe termen lung, mai ales ca fiinta ei se va dubla (prin nasterea copilului – corp din corpul ei – nevoia de securitate si de protectie devine mai accentuata, nevoia de protectie a doua persoane). De aceea gandurile cu privire la modul cum ar trebui sa fie, cum se va implica, ce responsabilitati isi va asuma tatal copilului ei, vor deveni din ce in ce mai pregnante. Pe de alta parte, barbatul care va darui femeii un copil – fiinta care va deveni mai importanta decat propria persoana si care va mosteni unele trasaturi atat fizice cat si psihologice ale acestuia, va fi preferat daca va intruni unele criterii.
Preferintele femeii cu privire la tatal copilului ei cuprind aspecte legate de:
- responsabilitate si asumarea responsabilitatii – femeile isi doresc un barbat care sa se implice in viata familiei, care sa se dedice familiei, sa posede calitati morale, sa aiba un grad ridicat de constiinta cu privire la nevoile si cerintele implicite ale vietii de familie, sa fie dispus sa ofere protectie, siguranta, confort material si spiritual membrilor familiei ca si cap de familie, sa aiba dorinta de a da, de a oferi dragoste si de a se implica in satisfacerea necesitatilor familiei;
- calm, caldura afectiva, tandrete – aceste calitati ale barbatului ii vor conferi femeii liniste si confort psihologic alaturi de el, avand nevoie de un om echilibrat pe care sa se bazeze la nevoie, suport, sprijin, ajutor dar si caldura afectiva. Este barbatul care va oferi toate aceste lucruri din placere, din dorinta de a-si proteja familia si nu din obligatie;
- stabilitate –fie ca se gandesc la stabilitatea financiara, fie la cea emotionala, femeile proiecteaza acesta nevoie atunci cand se gandesc la alegerea partenerului de viata si mai mult la tatal copilului lor.
Pe un plan secund, vom observa ca se situeaza calitatile fizice ale unui barbat, fizicul impunator sau fizicul bine ingrijit contand mai mult in prima etapa a relatiei si mai putin atunci cand femeile se gandesc a deveni mame.
Text: Ionela Janina Sabou – Psiholog