Ce impact au complexele fizice asupra relatiilor sociale
In lumea in care traim, relatiile sociale sunt foarte importante. Chiar vitale, as zice. Mai mult, acum avem si retele de socializare in lumea virtuala, nu doar in cea reala. De asemenea, dorinta de a avea un fizic perfect parca nu a fost niciodata mai vanata ca acum. Din ce in ce mai multi dintre noi apeleaza la chirurgia estetica pentru a se apropia de perfectiune. Cu totii avem defecte, chiar si cei mai frumosi dintre noi. Nu va vine sa credeti? Ei bine, pana si detinatorii titlurilor de frumusete au defecte fizice pentru ca perfectiunea este un ideal.
De ce nu avem toti complexe?
Diferenta intre acestia si cei care ajung sa devina complexati din cauza defectelor fizice este data, printre altele, de felul in care aleg sa se raporteze la aceste defecte. Unii dintre noi aleg sa isi scoata in evidenta aceste defecte, ceilalti aleg sa isi puna in valoare calitatile. Fiecare dintre noi avem atat defecte cat si multe calitati. Important este sa ni le cunoastem.
Este esential sa stim ca felul in care ne vad ceilalti este influentat de felul in care ne vedem noi. De foarte multe ori, fara sa vrem, ne scoatem in evidenta defectele si ne estompam calitatile. Noi le aratam celorlalti cum sa ne priveasca.
Din nefericire, atunci cand ne lasam dominati de complexele fizice, avem tendinta de a pune orice insucces pe seama lor. Mai mult, vom crede in mod eronat ca, daca n-am fi asa grasi sau slabi, sau cu nasul asa mare, am avea mai mult noroc in dragoste sau in profesie. In realitate nu este deloc asa. Mai trist este ca pana si anumite glume facute de cei din jur sunt percepute ca aluzii la adresa complexelor. Aceste complexe determina si o stima de sine scazuta, fapt ce influenteaza mult natura si calitatea relatiilor sociale. Din acest motiv, oamenii complexati ajung sa permita sa fie tratati necorespunzator si accepta cu multa usurinta compromisuri doar pentru a nu-i pierde pe cei de langa ei.
Izolarea, o consecinta frecventa a manifestarii complexelor
De multe ori, ca urmare a acestor complexe, oamenii simt nevoia sa se protejeze. Asa incat aleg sa se retraga, sa se izoleze, temandu-se ca vor fi judecati sau ironizati pentru defectele lor. Refuza sa mai iasa cu prietenii, nu mai vor sa intre intr-o relatie, gandind ca nimeni nu poate fi interesat sincer de ei. Ceea ce ignora cu desavarsire o persoana complexata este ca cel care este sa ii fie sortit cu siguranta ca va fi atras de micile sale defecte.
Ideal ar fi sa ne acceptam asa cum suntem, sa intelegem ca avem farmecul nostru, care este dat de felul nostru de a fi si nu de aspectul fizic. Bineinteles ca si aspectul fizic este important, dar putem invata sa ne punem in evidenta calitatile, atuurile si sa ne acceptam defectele, sa invatam sa traim cu ele. Ele fac parte din noi si nu reprezinta o tragedie.
Atitudinea pozitiva, atuul celor lipsiti de complexe
Desi pentru multi nu pare adevarat, atitudinea chiar e foarte importanta, indiferent de aspectul fizic. Atitudinea poate fi cuceritoare. Cu siguranta, ati cunoscut oameni care nu spun nimic fizic, ci dimpotriva, dar sunt foarte placuti si au o viata sociala foarte activa pentru ca au o atitudine care cucereste de la prima vedere. Atitudinea cuceritoare poate fi, de multe ori, cheia care deschide usa unei relatii sanatoase si de lunga durata.
Un potential partener poate fi cucerit mult mai usor de o atitudine decat de o imagine… o imagine a unei asa-zise perfectiuni fizice.
Bineinteles ca atunci cand nu ne putem descurca singuri cu complexele care ne macina viata, indicat ar fi sa apelam la ajutorul unui psiholog pentru a invata cum ne putem accepta aceste defecte si cum putem trai impacati cu ele.
Psiholog Loredana Andrei