Ce implica „ sindromul de castrare” la femeie”?
Menopauza artificiala se manifesta in toata amploarea ei, doar in cazul efectuarii dublei ovariectomii chirurgicale. Simptomatologia ei este mai estompata in castrarea radioterapica, ale carei efecte lente si progresive permit reactiilor de compensare sa se instaleze.
Tulburarile functiei ovariene se manifesta in primul rand printr-o amenoree brutala si definitiva, uneori persistenta hemoragiei menstruale nu este exceptionala, ea explicandu-se prin conservarea unor ramasite ovariene sau prin actiunea unor ovare supranumerare.
Tulburarile caracteristice „ sindromului de castrare”
Bufeurile de caldura exprima reactia hipotalamo-gonadostimulinica provocata de carenta estrogenica. Ele sunt frecvente si afecteaza majoritatea femeilor castrate, capatand uneori o alura ritmica, reproducand intr-o anumita masura ciclul menstrelor disparute. Manifestarile carentiale periferice sunt mai rare. Hormonoterapia precoce le influenteaza prompt si eficace.
Tabloul clinic se traduce printr-o atrofiere a mucoasei vaginale, adesea complicata cu infectii, parazitoze si tulburari urinare prin retractia meatului. Inconvenientul lor major este determinarea unor tulburari de dispareunie foarte rebele la hormonoterapie.
Dintre tulburarile de comportament psihic si nervos, iritabilitatea nervoasa centrala este manifestarea cea mai constanta a dereglarilor superioare. Analoaga cu cea a menopauzei climacterice, ea se manifesta prin nervozism, hiperemotivitate, anxietate si tulburarea instinctelor fundamentale care intereseaza foamea, setea, libidoul si somnul. Tulburarile psihice presupun un teren predispus asupra caruia temele ideoafective ale mutilarii vor exercita influenta lor patogena.
In timp ce climacteriul este considerat ca un moment oarecum firesc in viata femeii, castarea constituie un eveniment accidental si prematur, care zguduie profund psihicul. Tulburarile de comportament psihologic care traduc acest refuz de acceptare a abandonarii oricarei sperante de maternitate si sentimentul unei imbatraniri precoce genereaza reactii depresive mai mult sau mai putin marcate.
Sindromul de castrare se manifesta si prin tulburari viscerale si metabolice. Tulburarile circulatorii insotesc aproape totdeauna bufeurile de caldura. Sindromul vasomotor se traduce prin palpitatii, eretism cardiac, cefalee, greturi, vajieturi in urechi si furnicaturi ale extremitatilor. In cazul acesta tensiunea arteriala ramane nemodificata, desi o hipertensiune moderata si trecatoare este posibila.
Obezitatea reprezinta singura repercursiune metabolica, survenind in circa 25% din cazuri. Responsabilitatea insuficientei estrogenice, admisa odinioara se sterge insa in fata de aceea a dereglarii centrilor hipotalamici ai controlului ponderal. Coexistenta fenomenelor de retentie hidrosalina si localizarea foarte inegala a supraincarcarii lipidice atesta de altfel participarea factorilor nervosi.
Sindroamele hiperhormonal, tiroidian si corticoprarenal intra in cadrul hipertoniei reactionale a blocului hipotalamo-hipofizar. Excesul de tireostimuline antreneaza dezvoltarea bolii Basedow, cel de corticostimulina fiind responsabil de aparitia tulburarilor cushingoide.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie