Ce implica ultimul consult medical inainte de nastere
Daca sarcina a decurs in limite normale, fara complicatii sau patologii legate de sarcina, consulturile la medicul obstetrician cel mai probabil au fost lunare. Totusi, in ultimul trimestru, ritmul de crestere fetal fiind accelerat, si controalele trebuie sa fie mai dese.
Ultimul consult inainte de nastere reprezinta o notiune destul de vaga. Practic, intre 36-37 de saptamani si 42 de saptamani de sarcina, travaliul se poate declansa oricand. Totodata, in aceasta perioada, fatul trebuie monitorizat mai des, astfel incat controalele vor fi saptamanale. In consecinta, este greu de spus cand va fi ultimul control prenatal.
Ultimele analize de rutina, la sarcinile cu risc scazut, sunt efectuate in saptamana 36-37 de sarcina
Aceste analize presupun obligatoriu efectuarea hemoleucogramei, sideremiei, coagulogramei complete, sumarului de urina si urocultura si cultura din col pentru streptococ. Fiecare medic poate recomanda analize suplimentare in functie de particularitatea cazului. Cu ocazia ultimelor consulturi prenatale, aceste analize vor fi verificate si interpretate.
Ce implica ultimul consult prenatal?
- Ecografia va fi repetata cu ocazia fiecarui control prenatal pentru a evalua prezentatia fetala, ritmul de crestere fetal, placenta si cantitatea de lichid amniotic. De asemenea, va fi evaluat ritmul cardiac fetal si, in functie de rezultatele ecografiei sau particularitatile cazului, se poate recomanda testul de non-stres pentru a depista existenta unei eventuale probleme. Este important ca gravida sa aiba de fiecare data cu ea, chiar si inainte de nastere, dosarul medical si investigatiile legate de sarcina. Medicul curant poate solicita revizuirea dosarului in functie de informatiile obtinute in urma controlului clinic.
- De asemenea, cu ocazia controlului de rutina, va fi masurata tensiunea arteriala si pulsul, vor fi examinate edemele gambiere (daca au aparut) si va fi evaluat excesul ponderal acumulat in sarcina. In cazul in care consultul clinic local a fost evitat pana in acest moment (nu asigura aport de informatii decat in cazurile selectate, altfel nu are niciun beneficiu), acum este momentul in care medicul curant evalueaza situatia colului uterin.
- De obicei, in ultimul trimestru, colul uterin capata o consistenta moale, se poate scurta si orificiul cervical extern se poate deschide usor. Uneori, colul uterin se poate dechide mai mult, insa atat timp cat contractiile uterine nu isi fac aparitia, travaliul nu se declanseaza. In timpul consultului clinic, medicul curant poate evalua si prezenta sau absenta contractiilor uterine.
- In functie de situatia colului uterin si varsta de sarcina, poate fi luata o decizie vizavi de conduita la nastere si modalitatea de nastere. Daca varsta sarcinii este avansata si colul nu este pregatit pentru nastere, medicul obstetrician poate recomanda declansarea nasterii sau interventia chirurgicala pentru nasterea prin operatie cezariana.
- De asemenea, cu ocazia ultimelor consulturi inainte de nastere, gravida poate sa puna intrebari vizavi de diverse nelamuriri sau temeri pe care le poate avea in legatura cu procesul nasterii si evenimentele legate de nastere.
- Se pot discuta cu medicul curant pasii care trebuie parcursi in travaliu, etapele travaliului si la ce se poate astepta in fiecare dintre aceste etape si se pot obtine informatii suplimentare despre modalitatea de nastere.
- De asemenea, se pot solicita informatii suplimentare despre anestezia peridurala, indicatii si contraindicatii sau alte informatii necesare. Multe paciente au intrebari legate de efectuarea epiziotomiei – taierea perineului in expulzie.
Controlul prenatal constituie un prilej bun pentru a clarifica conditiile in care se recomanda efectuarea epiziotomiei si care sunt beneficiile, precum si neajunsurile acestei interventii. Trebuie totusi inteles ca decizia este luata de medic in functie de particularitatile anatomice si situatia din momentul expulziei si nicidecum nu reprezinta o manevra efectuata de rutina.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie