Ce inseamna compromisul in relatie si care este limita?
Cu totii ne dorim relatii frumoase, armonioase, aproape perfecte, daca se poate. Relatii in care totul merge struna iar partenerii sunt fericiti ca in filme sau ca in romanele de dragoste.
Relatii in care ne traim iubirea langa jumatatea perfecta cu care ne completam de minune. Se tot vorbeste despre compatibilitate si se cauta partenerul cu care sa fim compatibili. Si se cauta si se tot cauta. Se gaseste greu un partener compatibil aproape 100%. Si cu toate acestea, inca il cautam, iar daca nu il gasim, nu-i bai, o sa facem noi cumva sa il faurim. Dar, de cele mai multe ori, se intampla sa ne indragostim nebuneste si sa avem senzatia ca cel din fata noastra este exact ce cautam. Apoi descoperim ca sunt si situatii in care nu gandim chiar la fel si nu ne dorim intotdeauna aceleasi lucruri. Aici apare compromisul. Nimic rau, daca stim cum, ce si cat sa negociem in relatia de cuplu. Pentru ca despre asta este vorba in compromis.
Compromis de ambele parti
Desi poate parea ca este ceva rau sa accepti compromisul, in realitate nu este asa. Compromisul ar trebui sa fie o negociere de tipul castig-castig. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, este bine sa stim ca nu totul se negociaza intr-o relatie. Niciodata nu se negociaza respectul, violenta fizica si verbala, intimidarile, sentimentele, idealurile, pasiunile. Nu avem dreptul sa cerem nimanui sa renunte la visurile sale pentru noi. Sau sa tolereze jignirile si violenta pentru ca suntem nervosi si avem nevoie sa descarcam tensiunea. Din nefericire, exista indragostiti care accepta toate acestea. Acestea nu sunt compromisuri, acestea sunt renuntari. Renuntari la demnitate si la respectul de sine. Si nu vor duce nicidecum spre ceva bun.
Compromisul intr-o relatie de cuplu: bun sau rau?
Nu exista relatii perfecte, asa cum nu exista nici oameni perfecti. Compromisul este necesar in relatia de cuplu, insa cu masura. Atunci cand nu mai vedem sentimentele de atatea compromisuri, ar fi mai bine sa spunem stop si sa mergem mai departe, fiecare pe drumul ales.
Atata vreme cat negociem lucrurile minore si fiecare cedeaza cate putin, nimeni nu va avea de suferit. Intr-o relatie matura este de la sine inteles ca, fiind doua persoane diferite, putem avea pareri si opinii diferite. Este important sa acceptam si sa respectam acest lucru. Este foarte important sa nu cedeze de fiecare data acelasi partener in favoarea celuilalt. Acesta este un comportament pe care il intalnim mai ales printre persoanele cu o stima de sine scazuta si cu o mare dorinta de a face mereu pe placul celorlalti pentru a obtine simpatie, iubire, atentie. Este foarte important sa acceptam numai compromisurile cu care putem trai pe termen lung. Iar pentru aceasta va trebui sa ne imaginam cum va fi viata noastra, zi de zi, acceptand compromisul cu pricina. O greseala frecventa pe care o facem atunci cand ne indragostim este sa acceptam sa ne schimbam de dragul celui de langa noi. Acceptam compromisul de teama sa nu pierdem relatia. Si uite asa, in timp, ni se reproseaza, pe buna dreptate, ca nu mai suntem persoana de altadata. Acesta este un tip de compromis pe care nu ar trebui sa il facem. Pe cat posibil, sa incercam sa ramanem cei si cele de care partenerii se indragostesc. Mereu noi.
Citeste si Sacrificii in numele dragostei. Merita?
Text: Alexandra Lupu