Ce inseamna o relatie deschisa
Oamenii intra in relatii apropiate unii cu ceilalti pentru a-si satisface unele nevoi, a se sprijini sau daca se simt compatibili. In acest context, relatiile deschise sunt o optiune pentru multi oameni. In cadrul unei relatii deschise, este probata atat sinceritatea, cat si fidelitatea celor implicati. In cadrul unui cuplu, o relatie deschisa probeaza personalitatea fiecaruia, pune in valoare atitudinea unuia fata de celalalt si fata de relatia insasi. Relatia deschisa ofera partenerilor o implicare fara reguli predefinite, in care isi pot exprima direct dorintele din orice domeniu, fara temeri si fara sentimente de vina sau nehotarare. A fi deschis incadreaza o atitudine de abordare a exteriorului fara temeri, fara prejudecati, fara a urmari avantaje, fara a te simti vulnerabil etc.
Ce implica o relatie deschisa?
O relatie deschisa implica mai multa responsabilitate decat s-ar putea crede. Hopurile ivite pe traiectoria dezvoltarii unui cuplu sunt depasite prin comunicare, fiind considerate doar niste etape oarecare din care cuplul are de invatat. Prin probleme sau neajunsuri, cuplul se maturizeaza, pentru ca invata din ele si poate discuta despre ele, pastrand, totodata, armonia in interior. Acest lucru nu este usor de realizat, de aceea implica responsabilitate. Atunci cand viata intima este afectata, se intampla ca unul dintre parteneri sa isi doreasca o alta persoana cu care sa experimenteze sau sa-si implineasca fanteziile sexuale – in acest context, pastrarea unei relatii deschise devine dificila. Insa exista si astfel de tratamente in cadrul unui cuplu. Partenerii isi inteleg curiozitatile, discuta despre fantezii, iar faptul ca unul dintre ei isi doreste o relatie sexuala cu o alta partenera/un alt partener nu este privit neaparat ca fiind daunator cuplului. Fara incredere si comunicare, nu putem vorbi de o relatie deschisa. Dar pe langa acestea, mai este nevoie ca partenerii sa isi lase unul altuia libertatea de a experimenta si de a alege fara frustrari sau inhibitii, fara sentimente de vinovatie.
Reguli intr-o relatie deschisa:
- Discutii corecte, oneste, calme. Este important sa va alegeti momentul cand sa discutati, sa fiti calmi si sa va oferiti timp pentru dezbateri, sa incercati sa puneti cartile pe masa asa cum sunt ele, sa fiti clari si sinceri in legatura cu intentiile pe care le aveti si sa oferiti explicatii. Daca gasiti intelegere in aceasta etapa, inseamna ca partenerul este si el deschis si puteti urma intentiile; daca nu, este necesar sa discutati despre ce optiuni aveti sau cum le gasiti pentru a dezvolta relatia pe care o aveti.
- Discutati despre limite, reguli si nu va temeti sa le abordati. Cat si pana unde este voie sa explorati, cat si pana unde il deranjeaza pe partener etc. Este bine sa fiti in cunostinta de cauza − regulile pot fi ajustate prin comunicare, pliate pe nevoi, regandite.
- Evitati sa fortati nota. Atunci cand unul dintre parteneri nu accepta ceva, relatia deschisa sau intentiile pe care le aveti nu vor putea fi implinite. O relatie deschisa va merge atunci cand ambii parteneri sunt de acord cu dorintele celuilalt. In general, cand unul dintre parteneri isi intemeiaza fericirea pe nefericirea celuilalt, lucrurile nu vor functiona.
Text: Ionela-Janina Sabou – psiholog