Ce inseamna o sarcina responsabila?
Viitorii parinti trebuie sa stie ca viata incepe cu stadiul de ovul fecundat − unul din spermatozoizii tatalui se intalneste cu ovulul aflat intr-unul dintre ovarele mamei, se deplaseaza spre trompa si apoi in uter. In acest stadiu, marimea embrionului este microscopica. In urmatoarele luni, aceasta celula speciala creste si se divide de mai multe ori pentru a forma o fiinta umana.
Consultatia prenatala este momentul principal in care gravida poate fi incadrata in diferite grupuri de risc
Studiile din ultimii ani au aratat ca exista o relatie directa intre numarul de consultatii prenatale si mortalitatea prenatala, aceasta relatie scazand direct proportional cu numarul consultatiilor.
Prima consultatie prenatala este esentiala pentru preluarea corecta a gravidei si depistarea potentialilor factori de risc. Depistarea precoce a sarcinii in primul trimestru, examenele lunare intre saptamanile 12 si 28 de sarcina si bilunare intre 29 si 40 de saptamani asigura o corecta cunoastere a evolutiei sarcinii. Gravida trebuie, pe parcursul sarcinii, in cazul in care sarcina evolueaza normal, sa faca in jur de 10 consultatii; in cazul in care vorbim de o sarcina cu risc, numarul consultatiilor este mai mare.
Gravida trebuie sa fie atenta la alimentatie
Gravida trebuie sa fie atenta la alimentatie, deoarece, avand o dieta echilibrata atat cantitativ, cat si calitativ, isi mentine starea buna de sanatate si asigura si dezvoltarea normala a fatului. O alimentatie corecta in sarcina implica un aport caloric de 2500-2700 kcal, cu un plus de 500 kcal fata de perioada anterioara sarcinii. Gravida trebuie sa adopte o dieta bogata in calciu si vitamina D, vitamine care ii sunt necesare in dezvoltarea scheletului copilului, iar vitamina A − in dezvoltarea ochiului. Fierul este necesar in eritropoieza materna si fetala, in dezvoltarea oaselor.
Apa are un rol important in sarcina in primul rand, pentru ca este vectorul principiilor alimentare care ajung de la mama la fat. Consumul adecvat de apa previne constipatia si infectiile urinare.
Este important ca alimentatia sa asigure un aport redus de grasimi si sa fie structurata in trei mese principale pe zi. Gravida trebuie sa evite cafeaua, bauturile racoritoare care contin cofeina, deoarece au efecte negative asupra organismului, prin reducerea cantitatii de lichide putand sa duca la deshidratare. Studiile au aratat ca un consum crescut de cafea in perioada sarcinii duce la copii cu greutate mai mica la nastere.
O gravida responsabila nu consuma alcool pe parcursul sarcinii, deoarece alcoolul are proprietatea de a trece de la mama la fat prin sange si poate determina: retard de crestere al fatului, leziuni ale creierului fatului, anomalii faciale.
Drogurile sunt nocive pentru femeia gravida si trebuie evitate, pentru ca au efecte negative asupra produsului de conceptie. Acestea pot determina malformatii de organ si tulburari functionale cu manifestare precoce sau tardiva.
O gravida responsabila trebuie sa faca examinarea ecografia a fatului la sfarsitul trimestrului I de sarcina, pentru ca medicul obstetrician sa evalueze riscul de aneuploidii (trisomia 21, trisomia 18, trisomia 13). O ecografie speciala pe care gravida trebuie sa o faca este cea de trimestru al II-lea, care implica o examinare sistematica a morfologiei fetale si care ofera informatii cu privire la cresterea fetala, localizarea placentara si lungimea colului.
Viitoarei mame, pe langa alimentatia corespunzatoare, i se recomanda si efectuarea unor exercitii fizice usoare si cu un program stabil de odihna, de 7-9 ore de somn pe noapte. Pozitia cea mai comoda, care este, de fapt, si recomandata, este de decubit lateral stanga cu o perna sub burta si una intre picioare.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu
un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie