Ce inseamna sa fii parinte in era vitezei
Cand vine vorba de cresterea copiilor, ai spune ca nu s-au schimbat multe. Pana la urma trebuie sa il iubesti, sa petreci timp de calitate cu el, sa ii oferi produse cat mai sanatoase. Simplu, nu? Nu chiar. De la experti in parenting cu viziuni total diferite, nutritionisti ce se contrazic constant, pediatrii ce fac recomandari diametral opuse, pana la bunici, matusi, vecine, care mai de care mai experte, un parinte poate sa fie cu usurinta coplesit si chiar demoralizat, iar toate acestea au o victima sigura: copilul.
Accesul la informatie. Binecuvantare sau blestem?
Cea mai mare schimbare ce a avut loc intre noi ca parinti si generatia trecuta este usurinta cu care acum avem acces la informatie. Oricine poate sa scrie orice si oricine poate sa citeasca orice, iar din acest motiv e extrem de important sa fim atenti la sursele folosite de autorii diverselor articole on-line.
Exista oameni care au un stil aparte de a comunica si astfel isi atrag cititorii prin carisma si promisiunea unor rezultate miraculoare, rapide si usoare, dar din pacate, informatiile pot fi eronate si pot face mai mult rau decat bine. Parintii nostri mergeau pe mana medicilor si a sfaturilor primite din generatie in generatie, si astfel aveau certitudinea ca totusi ceva a functionat corect din moment ce am ajuns cu totii adulti, dar cand totusi informatia exista si e la indemana, de ce sa alegem sa o ignoram?
Instinctul, cea mai de incredere resursa
Mama natura, in profunda sa intelepciune, ne-a inzestrat cu cea mai de pret arma a parintelui: instinctul parintesc. Daca tu, ca parinte, simti inexplicabil ca ceva nu e in regula, sau din contra, deciziile pe care le iei sunt potrivite pentru tine si pentru familia ta, atunci poti sa fii sigur ca vei lua decizia cea mai buna pentru copilul tau, pentru familia ta!
Echilibrul si cumpatarea
Un parinte informat, citit, curios este pregatit si foarte greu poate fi luat prin surprindere fara sa stie cum sa reactioneze sau la ce sa se astepte, asa ca bine e ca un parinte responsabil sa fie la curent cu tot ce este nou si de actualitate, dar in definitiv, in abundenta de informatii sa aleaga sa aplice ce se potriveste cel mai bine propriei familii, ce este in conformitate cu principiile lui de viata, cu posibilitatile financiare si in primul rand, in functie de copil.
Curente in parenting
Nu exista luna in care sa nu apara cel putin o carte despre un nou curent in parenting. Unele metode sunt testate pe mii de copii, altele sunt pur teoretice, altele nu au nicio baza stiintifica, dar cu toate astea, cumva se asteapta de la parinti sa stie cate putin despre fiecare in parte, poate chiar sa aplice cat mai multe dintre principiile acestora pentru a evita privirile sceptice ale altor parinti mai informati. Trebuie sa intelegem ca desi toate se declara eficiente, usor de aplicat, clare, fiecare relatie dintre parinte si copil este unica. Singura metoda cu adevarat eficienta pentru orice copil e sa il tratezi cu blandete, cu respect si iubire, iar violenta sa nu existe nici macar verbal.
Sfaturi medicale
Daca incercam sa aflam de ce boala suferim noi sau copiii nostri folosind internetul sau grupurile de parinti de pe retelele de socializare, cu siguranta ca aflam ca suferim de ceva extrem de grav si astfel ne facem griji degeaba. Singura persoana in masura sa puna un diagnostic medical este un medic. Pentru a evita stresul inutil, un pediatru de incredere este extrem de important pentru linistea parintilor.
In concluzie, a fi parinte in era vitezei este o provocare uriasa, dar cu un strop de echilibru si putina relaxare, cresterea puilor de oameni devine placuta si naturala, asa cum ar trebui sa fie mereu!
Citeste si Sfaturi de parenting de la vedete
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic