Ce inseamna sarcina oprita din evolutie?
Sarcina oprita din evolutie reprezinta moartea embrionara fara expulzia spontana a continutului cavitatii uterine. O categorie distincta a sarcinilor oprite din evolutie in trimestrul al II-lea o reprezinta sarcinile cu fat fara activitate cardiaca (fat mort retinut in uter).
O astfel de patologie este deseori o trauma pentru cuplu si atitudinea suportiva a medicului este esentiala. Trebuie inteles ca sarcina oprita a fost cu mare probabilitate o intamplare, fara a avea repercusiuni asupra viitorului reproductiv. De retinut este ca riscul unui avort spontan la o femeie care nu prezinta antecedente este de 15% si ca in cazul existentei unui avort spontan in antecedente riscul creste la 20%.
Care sunt cauzele care determina oprirea sarcinii din evolutie?
1. ovulare
– anomalii genetice: cele mai frecvente
– anomalii ale gametilor: determina aparitia unui produs de conceptie neviabil care apoi este expulzat
– endocrine (deficienta progesteronica, progesteronul avand un rol important in mentinerea sarcinii si in nutritia produsului de conceptie, hiper- sau hipotiroidismul, diabetul zaharat, hipersecretia androgenica cu sindromul ovarelor polichistice, anomalii de placentatie)
– anomalii de placentatie
2. materne
– afectiuni uterine: anomalii anatomice ale uterului, endometritele, incontinenta cervico-istmica, fibromul uterin, sinechii uterine
– afectiuni anexiale de tipul inflamatiilor sau al tumorilor
– boli infectioase: induc moartea produsului de conceptie si leziuni placentare. Agentii patogeni responsabili sunt: Mycoplasma hominis, Ureaplasma Urealyticum, Escherichia Coli, streptococ de grup B, virusul rubeolei, virusul herpetic, Toxoplasma gondii, Listeria Monocytogenes, Chlamydia Trachomatis.
3. externe
– carente alimentare
– alcoolismul, tabagismul, consumul de droguri
– traumatismele
Adesea, in cazul sarcinii oprite din evolutie nu apare niciun simptom sau simptomele caracteristice graviditatii dispar subit.
Simptomele de sarcina sunt urmatoarele:
- semne digestive: greata, varsaturile, modificarea apetitului,
- labilitate psihica cu fatigabilitate si dereglarea orarului somn/veghe,
- manifestari urinare cu polakiurie (mictiuni dese cu o cantitate mica de urina eliminata),
- modificarile tegumentului cu hiperpigmentarea la nivelul nasului, pometilor a liniei albe, vergeturi,
- modificari ale sanilor.
In cazul in care este simptomatica, sarcina oprita in evolutie se manifesta prin durere si sangerare. De mentionat insa ca sangerarile minore sunt relativ frecvente la debutul sarcinii si o mica parte semnifica o problema reala pentru sarcina respectiva. Evaluarea ecografica este recomandata in toate cazurile, chiar si atunci cand diagnosticul de avort spontan pare evident clinic. Lipsa activitatii cardiace la un embrion de sub 6 mm nu exclude viabilitatea sarcinii si se recomanda reevaluarea peste 7 zile. Lipsa activitatii cardiace la un embrion de peste 6 mm semnifica o sarcina oprita din evolutie. Atitudinea standard adoptata de majoritatea pacientelor este aceea de evacuare instrumentala a uterului, desi evacuarea medicamentoasa este si ea eficienta. In caz de sangerare masiva, chiuretajul uterin are ca principal scop hemostaza, adica oprirea sangerarii.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie