Ce intelegem prin menopauza „artificiala”
Menopauza reprezinta faza fiziologica a procesului de imbatranire, prezenta la pacienta ce trece de la stadiul reproductiv la stadiul neproductiv al varstei biologice. Menopauza poate fi, asadar, fiziologica in momentul in care s-a atins varsta biologica specifica, sau menopauza „artificiala” sau indusa. Menopauza „artificiala” se instaleaza ca urmare a intreruperii definitive a functiilor ovariene fie prin procedee ginecologice-chirurgicale, fie secundar unor manevre terapeutice medicale, cum ar fi radioterapia sau administrarea de medicamente.
Ce implica menopauza „artificiala”
Procedura de inducere a menopauzei „artificiale” se utilizeaza ca metoda de terapie in tratamentul endometriozei sau prezenta aberatiilor celulare estrogen sensibile la nivelul glandei mamare sau la nivelul endometrului. O alta cauza a menopauzei induse este chimioterapia utilizata in tratamentul cancerului ovarian, a fibromului uterin sau chiar si in caz de prolaps al organelor pelvine (in cazul cancerelor colorectale). In urma alegerii ca strategie terapeutica a inducerii menopauzei, medicul curant trebuie sa aiba in vedere faptul ca hormonii reprezinta asa-zisii mesageri chimici care sunt produsi de anumite structuri specifice (in cazul nostru, ovarele), mesageri chimici care produc un raspuns specific la nivelul unor grupari celulare tinta. Eliminarea acestor structuri anatomice specifice care produc acesti mesageri chimici implica si disparitia hormonilor din aceasta ecuatie; de aceea, medicul curant trebuie sa prescrie ca intentie de tratament pe termen lung monitorizarea starii de sanatate a pacientei pentru a preveni problemele medicale ce decurg din aceasta situatie.
Consecintele menopauzei induse
Principalele probleme medicale raportate de paciente au fost cele cognitive, dementa, afectarea cerebrala. Din punct de vedere tehnic, procedura de ovarectomie bilaterala se insoteste si de histerectomie totala cu anexectomie, iar acest fapt complica stabilirea diagnosticului de „menopauza indusa”, deoarece menstruatia va lipsi cu desavarsire; de aceea, medicul declara instituirea starii de menopauza imediat dupa finalizarea interventiei chirurgicale si externarea pacientei. Din punct de vedere medical, s-a constatat ca au fost raportate mai multe manifestari patologice la nivelul aparatului cardiovascular de pacientele care au fost supuse acestor proceduri medico-chirurgicale al caror scop a fost inducerea artificiala a menopauzei, comparativ cu pacientele care au trecut natural la menopauza biologica. Un alt aspect ce presupune stabilirea unui plan de monitorizare si management pe termen mediu si lung al pacientelor ce au fost supuse acestor tehnici de inducere a menopauzei artificiale este reprezentat de cresterea gradului de risc de aparitie si instalare a osteoporozei, secundara dezechilibrelor hormonale cauzate de extirparea structurilor anatomice (ovarelor) cu rol important in managementul statusului hormonal al pacientei.
Deficitul de estrogen produce scaderea secretiilor vaginale, ceea ce duce la uscaciunea mucoasei vaginale si dispareunie sau act sexual dureros. In cazul in care se administreaza estrogeni, se amelioreaza simptomele vasomotorii si uscaciunea vaginala, scade resorbtia osoasa osteoclastica (se reduce, astfel, riscul fracturilor osteoporotice) si creste nivelul seric al lipoproteinelor cu densitate mare, care scad riscul bolilor coronariene.
Text: Dr. Hetea Andreea − Obstetrica-Ginecologie