Ce investigatii medicale/analize nu ai voie sa faci in timpul sarcinii?
Pe parcursul sarcinii apar o serie de modificari in organismul gravidei pentru a permite dezvoltarea fetala. Fatul este in permanent contact cu organismul matern prin schimburile placentare de sange si nutrienti. Astfel orice substanta administrata gravidei ajunge prin intermediul placentei si la fatul aflat in plina dezvoltare. Deseori pe parcursul sarcinii sau alaptarii, din cauza bolilor preexistente sarcinii sau a unor patologii ce au debut in sarcina este necesara folosirea anumitor medicamente.
Medicamentele administrate in timpul sarcinii ajung la fat prin intermediul placentei ca atare sau pot suferi modificari in urma actiunii enzimatice, uneori rezultand metaboliti cu efecte mult mai toxice decat medicamentul in sine.
Desi se recomanda evitarea medicatiei in sarcina pe cat posibil, in cazurile in care este absolut necesara, administrarea se va face sub control medical strict si in functie de tipul medicamentului, beneficiile si riscurile potentiale si varsta de sarcina. Astfel, asocierea de medicamente pe timpul sarcinii se face pe categorii de securitate si nivelul de risc.
FDA a stabilit 5 categorii de risc pentru substantele medicamentoase:
Categoria A – exista studii adecvate si bine controlate pe oameni care nu au demonstrat vreun risc existent fetal in primul trimestru de sarcina, si nu exista dovezi ale cresterii riscului la varste mai mari de sarcina. Ex: hormoni de substitutie tiroidiana, acid folic.
Categoria B – exista studii pe animale ce nu au demonstrat efecte adverse la nivelul fetusilor, insa nu exista studii controlate pe oameni. Ex: unele peniciline.
Categoria C – exista studii pe animale care au demonstrat efecte adverse la nivelul fetusilor insa nu exista studii adecvate/suficiente pe oameni. Ex: clorhidrat de tramadol.
Categoria D – Exista dovezi ale riscului fetal la oameni bazate pe studiile observationale, insa beneficiul potential poate fi superior riscurilor potentiale. Ex: benzodiazepine.
Categoria X – Studiile pe animale sau oameni au demonstrat anomalii fetale si/sau exista dovezi pozitive de risc fetal uman bazate pe dovezi de reactie adversa din experienta investigationala sau post comercializare, iar riscurile sunt in mod clar mai mari decat beneficiile potentiale. Ex: statine.
Exista o serie de ghiduri pentru medicamentele ce apartin categoriei C si pe care femeile trebuie sa le evite in timpul sarcinii. In cazul acestor medicamente s-a stabilit o legatura mai puternica intre administarea lor si reactii adverse fetale.
- Fluorochinolone- antibiotice ce afecteaza cresterea scheletala si musculara fetala.
- Sulfonamidele – substante cu proprietati bactericide ce pot da icter prelungit neonatal
- Antinflamatoarele nesteroidiene – dozele crescute asociaza risc crescut de avort spontan, inchiderea prematura a ductului arterial fetal, enterocolita necrozanta fetala, icter prelungit, risc crescut de hemoragie atat materna cat si fetala, si oligohidramnios .
De asemenea in functie de varsta de gestatiei, exista anumite contraindicatii:
In primul trimestru de sarcina trebuie evitate anumite medicamente:
- vitamina A produce malformatii cardiace si cranio-faciale fetale,
- hormonii estrogeni- produc feminizarea fatului de sex masculin,
- steroizii androgeni si anabolizanti produc masculinizarea fatului de sex feminin,
- contraceptive orale pot produce sexualitate nedefinita
- antidepresivele si antiepilepticele produc malformatii cardiace si ale membrelor.
De asemenea este cunoscut ca unele medicamente administrate in ultimele doua trimestre de sarcina au efecte toxice asupra fatului si nou-nascutului (ex: tetraciclinele afecteaza dentitia; anumite aminogluicozide pot produce ototoxicitate (surditate si tulburari vestibulare).
Medicamentele cu proprietati de crestere a contractibilitatii uterine trebuie evitate pentru ca administrate inainte de termen pot provoca nastere prematura sau avort spontan (ex: purgative iritante) .
Nu este corect sa spunem ca un medicament este 100 % sigur, pur si simplu pentru ca nu a fost studiat sau testat. Asigurati-va ca vorbiti mai intai cu medicul dumneavoastra , inainte de a lua un un medicament despre care nu stiti ca este sigur pe parcursul sarcinii. De asemenea, intrebati despre studiile de specialitate actualizate, pentru ca in urma cercetarilor continuue categoriile de incadrare ale unui medicament pot schimba .
Investigatiile medicale nerecomandate in sarcina sunt in mare parte cele ce folosesc expunerea radiologica. In primul trimestru s-a dovedit ca in functie de saptamanile de gestatie se aplica legea „totul sau nimic” daca vorbim de o sarcina in primele 5-6 saptamani sau efecte teratogene in restul de cazuri . Investigatiile radiologice vor fi evitate pe tot posibil in primul trimestru de sarcina si daca sunt absolut necesare se vor face cu protectie pelvina.
In sarcinile mai avansate s-a dovedit ca fatul nu este afectat de efectuarea unei singure expuneri radiologice, fie ea si CT. Insa doza de radiatii incasata de fat nu trebuie cumulata cu alta procedura radiologica.
Procedurile de kinetoterapie sunt de evitat in sarcina precum si procedurile stomatologice. Acestea din urma pot fi temporizate pana dupa nastere daca situatia o permite.
Citeste si Permis si interzis gravidei la medicul dentist
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie