Ce le determina pe femei sa ramana intr-o relatie abuziva?
Probabil ca fiecare din noi cunoaste cel putin o femeie care a stat o perioada lunga, sau sta in continuare, intr-o relatie abuziva. Din exterior, existenta acestor abuzuri se observa imediat si, de cele mai multe ori, este de neinteles cum unele persoane raman ani de-a randul in astfel de relatii. Totusi, din interior, lucrurile nu sunt mereu la fel de evidente.
Cum recunoastem o relatie abuziva
Unul din motivele pentru care femeile raman in relatii abuzive este faptul ca nu isi dau seama ca sunt abuzate. De multe ori, abuzul apare subtil si creste incet, de la lucruri care nu deranjeaza pana la abuzurile evidente. In acest caz, persoana poate sa nu mai observe ca s-a trecut de la ceva acceptabil la ceva grav si daunator. In plus, deoarece a acceptat putin cate putin si cel mai probabil a gasit pe rand o rationalizare pentru toate aceste comportamente, este posibil sa nu mai poata face diferenta intre un comportament normal si unul abuziv.
In plus, cand vorbim despre abuz, multa lume se gandeste, in primul rand, la violenta fizica. Aceasta este intr-adevar forma cea mai vizibila de abuz in relatii, dar nu este sigura. De fapt, abuzul poate lua mai multe forme, fiecare foarte daunatoare.
Tipuri de abuz:
- Abuzul fizic – este reprezentat de orice violenta fizica, de la imbrancire la bruscare, lovire si poate ajunge pana la utilizarea de torturi, deprivare de somn sau de alimente. Aceasta forma de abuz pune in pericol integritatea fizica a persoanei si poate duce chiar si la deces.
- Abuzul sexual – apare atunci cand relatiile sexuale au loc fara acordul unuia din parteneri. Acest lucru se poate intampla atat prin constrangere fizica, dar si prin intimidare, injosire sau manipulare. Chiar daca doi oameni sunt intr-o relatie, nu inseamna ca ei dispun de corpul celuilalt. Orice relatie care are loc fara acordul unuia din ei este un abuz si se pedepseste prin lege.
- Abuzul psihologic – apare atunci cand abuzatorul utilizeaza umilirea, manipularea, injosirea, agresivitatea verbala sau amenintarile pentru a obtine controlul in relatie.
- Abuzul economic – are loc atunci cand doar unul din parteneri (de obicei, barbatul) controleaza toate veniturile familiei. In unele cazuri, el interzice femeii sa lucreze si gestioneaza singur toate veniturile, tinand-o intr-o stare de dependenta.
- Abuzul social – presupune indepartarea victimei de familie si prieteni fie prin interzicerea contactului cu acestia, fie prin umiliea in fata lor.
Desi, descrise astfel, aceste abuzuri sunt evidente, de multe ori abuzatorul poate gasi o explicatie pe care victima sa o creada. De exemplu, abuzul social poate fi mascat de tendinte de gelozie si de o supraprotectie.
Ciclul abuzului
Chiar si atunci cand femeia isi da seama ca se afla intr-o relatie abuziva, ea poate continua sa ramana in aceasta relatie. Acest lucru se datoreaza unui ciclu al abuzului in trei pasi. In prima faza, in cuplu se acumuleaza o tensiune. Cand aceasta tensiune devine insuportabila, agresorul va incepe abuzul, fapt ce reprezinta faza a doua a ciclului. Daca acesta este foarte grav si evident, de teama de a nu fi parasit sau sanctionat, agresorul isi cere scuze, promite ca nu va mai face si ca se va schimba. Incepe asa-numita „luna de miere” in care acesta se comporta foarte frumos, plin de iubire si atentie. Partenera se simte apreciata si crede ca schimbarea va fi de durata. Intre timp, tensiunea in cuplu se asimileaza din nou, iar ciclul abuzului reincepe.
Efectele abuzului asupra imaginii de sine
Abuzul are o influenta negativa foarte mare asupra imaginii de sine. Persoana abuzata se simte neputincioasa, slaba si uneori chiar vinovata pentru abuz. De multe ori, abuzatorul poate convinge victima ca asa merita tratata, insufland un sentiment de rusine. In aceste conditii, femeia nu mai are o imagine realista asupra propriei persoane si poate incepe sa creada in aceste argumente. De asemenea, aceasta stima de sine scazuta o poate impiedica sa iasa din relatie, de multe ori fiind convinsa ca nu merita mai mult sau ca nu poate trai singura. Astfel, cu cat abuzul este mai extins, cu atat persoana se va simti mai neputincioasa si ii va fi mai greu sa gaseasca resursele pentru a iesi din relatii.
In aceste situatii, este indicat ca cei din jur sa ii ofere sprijin si sa o ajute sa isi formeze o imagine realista asupra situatiei. Daca este posibil, este recomandata consilierea psihologica. In plus, este foarte important ca persoana sa discute cu cineva de incredere despre aceste lucruri si sa aiba pe cine sa contacteze in caz de urgenta.
Afla de aici cum poate fi depasit un abuz sexual.
Text: Ioana Bors, psihoterapeut