Ce mai inseamna fidelitatea in zilele noastre?
Daca ne uitam in dictionar, cuvantul “fidelitate” are urmatoarele sensuri: “1. statornicie in convingeri , in sentimente, in atitudine etc. ; devotament, credinta. 2. Precizie, exactitate in prezentarea sau in reproducerea realitatii, a unui text, a unui model etc.”
Discutia despre fidelitate este una care depaseste granitele ideii de cuplu. Cred ca totul incepe cu fidelitatea fata de propria persoana, fata de propriul sistem de valori, fata de adevarul existentei tale ca fiinta intr-un spatiu si intr-un timp anume. Nu inseamna ca trebuie sa tii cu dintii de niste convingeri care poate ca se dovedesc a fi gresite, dar nici sa te dai dupa cum bate vantul, lasand orice vine din afara ta sa iti schimbe conceptiile si felul de a te comporta.
Gelozia constituie principalul motiv pentru divorturi
N-o sa vorbim aici despre fidelitatea fata de familia in care te-ai nascut, fata de tara in care ai crescut sau fata de divinitatea in numele careia ai fost botezat. Nici macar de cea fata de echipa de fotbal cu care tii, de genul muzical pe care il preferi sau de grupul de prieteni cu care pleci in vacante. O sa ne concentram pe fidelitatea fata de partenerul de cuplu, un subiect despre care Woody Allen spune: “In ziua de azi, fidelitatea se mai intalneste doar in echipamentele de sunet.” Desigur, parerile sunt impartite. Unii sustin ca in zilele noastre fidelitatea este direct proportionala cu suma banilor pe care ii are partenerul sau partenera la care ne raportam. Cat este de moral sau de imoral, sa decida fiecare.
La inceputul secolului in care ne aflam, victimele geloziei sunt mai numeroase decat oricand. Gelozia constituie chiar principalul motiv pe care multi il invoca atunci cand se hotarasc sa divorteze sau sa rupa o relatie. Sunt oameni care pretind fidelitate, care fac parada cu ea, dar asta nu constituie o garantie a faptului ca o si respecta sau ca nu s-ar abate de la promisiunile facute. Oamenii sunt diferiti, e clar. Unii isi doresc si urmaresc sa gaseasca relatii serioase, bazate pe monogamie, in timp ce altii sunt atrasi de relatii sexuale cu diversi parteneri. Din ambele categorii fac parte si barbati si femei, fara indoiala, doar ca barbatii par a fi mai atrasi de cea de-a doua.
Se pare ca sunt mai multi barbati infideli decat femei
Psihologul Rafael Wlodarski, de la Universitatea Oxford, a incercat sa explice de ce comportamentul sexual difera atat de mult in culturile lumii. 600 de britanici si de americani au fost analizati in cadrul unui studiu, rezultatul fiind acela ca exista doua categorii: cei care sunt in goana dupa aventuri erotice si cei pentru care fidelitatea inseamna mai mult decat o lozinca. Se pare ca sunt mai multi barbati infideli decat femei, dar diferenta nu este una semnificativa. Prin comparatie, la alte specii de mamifere, doar trei procente dintre acestea au un singur partener, ales pe viata.
Monogamia este un concept relativ nou raportat la intreaga istorie cunoscuta a umanitatii, motivul aparitiei acestui concept fiind acela ca este adaptat mai bine nevoilor societatii moderne. Explicatia pare sa fie aceea ca daca un barbat are copii cu o singura femeie, ii este mult mai usor sa ii creasca decat in cazul in care ar avea mai multi copii cu mai multe femei, sustine psihologul Wlodarski.
Oscar Wilde a punctat, parca cel mai bine, despre cum stau lucrurile in realitate: “Fidelitatea nu are nimic in comun cu natura umana: tinerii vor sa fie fideli si nu sunt, iar batranii vor sa fie infideli si nu pot…”
Citeste si 5 lucruri mai grave decat infidelitatea
Text: Ionut Solescu