Ce masuri de preventie a bolilor venerice exista?
Pentru profilaxia raspandirii bolilor transmise prin contact sexual, denumite si boli venerice, cea mai eficenta metoda o constituie educatia sexuala bine documentata si convingatoare. Caracterul esential al acestor activitati educative consta in formarea la cei carora se adreseaza si in primul rand la tineri, a unor convingeri bazate pe considerente riguroase stiintifice asupra posibilitatilor de imbolnavire ce pot interveni prin contacte sexuale intamplatoare, mai ales cu persoane cunoscute ocazional sau uneori chiar necunoscute.
Masuri de preventie:
Afirmatia arhicunoscuta ca este mai usor a preveni, decat a trata se aplica si in cazul bolilor venerice. S-au propus numeroase si variate procedee si masuri pentru reducerea riscului contractarii unor maladii venerice. Unele din aceste masuri au o importanta mai mare, altele mai redusa, unele se aplica inainte, iar altele dupa contactul sexual.
Aceste masuri vizeaza posibilitatea de transmitere directa pe cale sexuala sau transmitere indirecta prin diferite obiecte contaminate sau transmitere directa pe cale extravaginala nesexuala, ca de exemplu, transplacentar de la mama la fat sau cu ocazia examinarii unui bolnav.
Masurile de prevenire se bazeaza pe rezistenta redusa a agentilor patogeni ai bolilor venerice in anumite conditii de mediu. Trebuie sa stim ca Treponema, gonococul si Trichomonas nu rezista la uscaciune, iar agentii etiologici ai primelor doua pot fi distrusi in cateva minute prin dezinfectante simple, cum ar fi solutia de sapun.
Masuri individuale de prevenire a infectarii
Printre cele mai importante masuri mentionam:
1. Ungerea organului genital inainte de contactul sexual cu o substanta lubrifianta, aceasta creeaza o pelicula pe suprafata mucoaselor, defavorizand aparitia eroziunilor sau a fisurilor care ar putea mari riscul decontaminare, mai ales in cazul sifilisului.
2. Folosirea de catre barbat a unui prezervativ care sa impiedice contactul direct cu mucoasa genitala feminina.
3. Urinarea si spalarea organelor genitale externe cu apa si sapun dupa contactul sexual.
4. Dupa spalare si uscare se poate aplica o solutie antiseptica.
5. Dupa actul sexual, barbatul poate sterge suprafata glandului si preputului o substanta cum ar fi, oxiceanura de mercur si chiar picurarea in meatul urinar.
Aceste masuri se recomanda si la femei, insa acestea mai pot face in plus o spalatura vaginala. Dupa contactul sexual partenerii sunt sfatuiti sa urineze si sa parcurga cat mai multe proceduri mentionate anterior. Eficienta acestor proceduri este maxima in primele 10-30 minute de la actul sexual. Daca au trecut mai mult de 4 ore de la contactul sexual, la barbati se recomanda o spalatura uretrala, iar femeie poate face o badijonare a uretrei si a canalului cervical.
6. Este importanta folosirea in unitati de alimentatie publica de tacamuri si pahare uscate, iar cand vorbim de hoteluri, bai publice sau stranduri folosirea de prosoape sau cearceafuri uscate. Trebuie sa stim ca in secretiile genitale sau in saliva cu care au venit in contact aceste obiecte, majoritatea agentilor patogeni ai bolilor venerice nu rezista, fiind distrusi dupa uscare.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Dr. Hetea Andreea, obstetrica-ginecologie