Ce mosteneste bebelusul de la mama
Atunci cand vorbim de mostenirea biologica de la parinti, vorbim de genele mostenite de la ei. Genele sunt acele nuclee informationale care contin intregul „program” de codificare al proteinelor umane, dupa care functioneaza organismul nostru. Ele sunt compactate in unitati numiti cromozomi, acestia din urma fiind intalniti in perechi, 23 la numar, in nucleul tuturor celulelor din corpul uman. Dintre cele 23 de perechi, 22 de perechi de cromozomi sunt cei autozomi si exista si cate o pereche de cromozomi sexuali: XY pentru sexul masculin si XX pentru cel feminin. Atunci cand celulele sexuale se unesc, in cadrul procesului de reproducere, fiecare dintre cele doua, ovulul si spermatozoidul, cedeaza cate o jumatate din informatia sa genetica. Astfel, viitorul embrion va primi 22 de cromozomi autozomi si un cromozom X de la mama si 22 de autozomi si un cromozom X sau Y de la tata. In acest fel, este lesne de inteles ca cel care determina sexul copilului este materialul genetic al tatalui, si anume felul in care el se divide.
Trasaturi ereditare: ce mosteneste bebelusul de la mama?
Genele stau la baza felului in care aratam, functionam, in unele cazuri cum ne purtam. Pot sa codifice preferinte alimentare, preferinte sociale, nivelul inteligentei. Toate acestea din urma vor fi supuse si unor influente externe puternice date de mediul inconjurator si de interactiunea interumana. Mostenim, nu in ultimul rand, anumite afectiuni de care parintii sufera deja sau pentru care sunt doar simpli purtatori ai mutatiei genetice care va determina boala.
Exista 5 tipuri de mostenire genetica, in functie de felul in care se exprima genele. Astfel, exista boli pe care le vor face toti copiii unei familii, boli care sar peste o generatie, boli care se manifesta doar la baietii sau doar la fetele din familie. Pentru ca fiecare bebelus mosteneste jumatate din informatia genetica din celula reproducatoare a mamei sale, inclusiv un cromozom sexual, sansele sale sunt de 50% de a mosteni orice defect sau atu genetic al mamei.
Pe langa materialul genetic dobandit, in timpul sarcinii bebelusul primeste de la mama influente „externe”, care tin de starea de sanatate a mamei in sarcina, alimentatie, activitatile fizice, preferinte muzicale, obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool. Toate sunt parti componente ale unui mediu care incepe din start sa conditioneze si sa influenteze modul de functionare a celulelor bebelusului. Sunt studii care considera sarcina ca fiind o programare a sanatatii viitorului bebelus. Se pare ca alegerile pe care gravidele le fac in sarcina, mai ales vizavi de dieta, comportamente vicioase, consum de medicamente, nu doar influenteaza viitorul comportament al bebelusului, ci pot influenta chiar felul in care genele lui sunt copiate mai departe.
Toate aceste idei se traduc intr-un indemn pentru viitoarele mamici. Acela de a avea grija de corpul lor cu ceva timp inainte de a planifica o sarcina, sa mentina un stil de viata echilibrat si sanatos in sarcina si dupa nastere.
Text: Alexandra Barzan, medic pediatru