Ce nu ai voie sa faci in timpul sarcinii
Sarcina este o stare fiziologica, astfel ca femeia insarcinata trebuie sa aiba pe parcursul gestatiei o viata asemanatoare cu cea de dinainte. Gravida isi poate continua activitatea profesionala si pe cea din cadrul familiei, cu evitarea doar a eforturilor mari si prelungite. In sarcina, munca este reglementata prin Codul Muncii. Este interzis ca femeia insarcinata sa lucreze in conditii de munca grele, periculoase, cu noxe, la temperaturi inalte sau scazute, cu trepidatii sau in pozitii vicioase. Femeile insarcinate nu pot fi incluse in turele de noapte si au dreptul la concediu prenatal.
Interzis in sarcina:
– Nu se recomanda sporturile de performanta, calaria, schiul, tenisul, fiind permise sporturile usoare ce nu necesita depunera unor eforturi intense: plimbarea, mersul pe jos, mersul pe bicicleta, inotul usor si gimnastica medicala usoara.
– Gravida nu trebuie sa consume alimente care nu sunt proaspete, fiind evitate conservele, mancarurile grase, sosurile, prajelile, tocaturile, vanatul, condimentele si ceaiul negru.
– Imbracamintea nu trebuie sa fie stransa, fiind recomandate hainele comode, largi si usoare vara si calduroase iarna. Nu trebuie sa poarte incaltaminte cu tocuri inalte, fiind indicata incaltamintea adaptata cat mai bine curburii piciorului. Sanii trebuie sustinuti cu sutiene lejere. Centurile abdominale nu sunt necesare.
– Sunt interzise baile in abur sau prea fierbinti, igiena corporala fiind asigurata prin dusuri caldute. Este interzis raportul sexual in primele 2 luni, iar la gravidele cu amenintare de avort sau nastere prematura se recomanda o moderatie a raporturilor sexuale.
– Sunt contraindicate irigatiile vaginale.
– Se vor evita emotiile prelungite sau negative, suprasolicitarile intelectuale si psihice si lecturile deprimante. Insomnia trebuie combatuta printr-un regim ordonat de activitate si odihna.
Cum influenteaza unele alimente starea fatului
Gravida trebuie sa evite alcoolul, fumatul, consumul de droguri, precum si anumite medicamente care sunt contraindicate in sarcina. Consumul de alcool in cantitati crescute in sarcina incipienta duce la aparitia sindromului de alcoolism fetal, caracterizat prin microcefalie, malformatii faciale si cardiace, tulburari de crestere si retard mintal.
Drogurile duc la tulburari de dezvoltare ale sistemului nervos, nastere prematura si retard de crestere intrauterina a fatului. Nou-nascutii proveniti din mame consumatoare de narcotice prezinta, la 6-8 zile de la nastere, un sindrom de abstinenta.
Un consum crescut de cofeina, de 7-8 cesti de cafea, favorizeaza nasterea prematura, avortul spontan si nasterea unor copii cu greutate mica.
Calatoriile in sarcina sunt o contraindicatie formala, nerecomandata fiind ceea cu avionul. Totusi, trebuie evitate calatoriile cu masina, mai lungi de 300 km, cu o durata mai mare de 3 ore.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie