Ce NU este depresia

„Nu sunt sigur daca sunt deprimat sau ce este. Plang mai mult in ultimul timp, dar dupa tot ce am citit despre depresie, nu sunt convins ca sunt in aceasta stare. Sufar atat de mult incat simt ca am nevoie de ajutor. Simt o durere in piept si parca ma doare sufletul. Muncesc foarte mult si castig pe masura, dar nu ma pot bucura de bani si de placerile oferite de ei. Am gandul ca timpul trece si parca nimic nu conteaza. Ma gandesc mai tot timpul la viata si Univers si constat cat de lipsita de sens este viata mea. Sunt foarte speriat si nu stiu ce sa fac. Sunt nerabdator sa fac lucruri care sa dea sens vietii si sa ma simt mai bine, dar nu imi ies tot timpul si am dese fluctuatii de dispozitie. Nu ma regasesc in nimic si ma simt coplesit de tot si toate. Sunt mai tot timpul obosit, nu pot retine nimic si nu simt ca am ceva care sa ma faca fericit. Am de toate, nu-mi lipseste nimic… dar eu nu ma pot bucura de aceste lucruri. Sunt mereu trist, uneori fara motiv. Nu las pe nimeni sa se apropie de mine, nici macar persoanele pe care le iubesc. Imi pasa doar de sentimentele mele din interior. Ma simt singur si fara ajutor”.
Mesajul de mai sus pare destul de comun. Cati oameni tristi din diverse motive nu am vazut pana acum? Cate persoane melancolice nu stiu sa se bucure de ceea ce au si tanjesc dupa cu totul altceva, dar nici ele nu stiu prea bine dupa ce anume tanjesc?
Nu ne ingrijoram foarte tare daca auzim astfel de vorbe, chiar daca contactul ne provoaca mila, compasiune. Cumva stim ca persoana respectiva va depasi impasul in care se afla si va fi din nou prezenta si ancorata la realitate, va fi in stare sa se bucure de viata si de ceea ce i se ofera sau de ce a realizat pana acum. De foarte putine ori se intampla sa identificam depresia sau sa se dam seama de suferinta reala a persoanei in cauza, pentru ca ea poate fi confundata cu o stare sau dispozitie proasta, temporara, cu o pasa proasta… si cu totii am trecut prin pase proaste si le-am depasit.
Ce nu stim despre depresie… sau denaturam
In putine situatii se intampla ca persoana in cauza sa fie indrumata catre un specialist (psiholog, psihoterapeut, medic psihiatru) chiar daca cei apropiati observa aceasta modificare de dispozitie, insa nu au capacitatea de a evalua corect gravitatea sau consecintele ei. Mai mult decat atat, mentalitatea sociala reprima de cele mai multe ori dezvaluirile emotionale, discutiile despre aceste probleme sunt limitative. Boala psihica este, in genere, asociata cu nebunia, iar apelul la un specialist in domeniul sanatatii mintale nu se face decat cand boala este deja agravata sau cand persoana pierde dorinta de a trai ori manifesta tendinta spre sinucidere. Lipsa interesului si a placerii, scaderea concentrarii, oboseala, tendinta spre izolare, lipsa poftei de mancare sunt considerate de multe ori mofturi, si nu semnale ale depresiei. Persoana in cauza poate suferi din cauza faptului ca nu isi da seama ce se intampla cu ea. Simptomele evidentiate de o persoana depresiva sunt: capacitate scazuta de efort, dificultati de concentrare, prefera singuratatea, are o capacitate scazuta de a se bucura, stare de tristete coplesitoare, probleme cu somnul, neliniste sau, dimpotriva, comportament incetinit, pierdere in greutate sau ganduri recurente de moarte, idei de suicid sau incercari de a se sinucide. Cu cat se cauta mai repede ajutor specializat, cu atat se poate ajunge la un trai sanatos sau, de ce nu, la regasirea fericirii. Primul pas pentru ca depresia sa poata fi diagnosticata este ca persoana sa invete sa recunoasca simptomele depresiei si sa nu o confunde cu tristetea sau melancolia.
Dar sa vedem ce este depresia si ce NU este:
– Depresia este o boala care se diagnosticheaza, se trateaza si se vindeca. Tratamentul ei presupune medicatie si psihoterapie.
– Depresia este o boala care, daca nu este tratata corespunzator, poate avea consecinte severe, si anume pierderea dorintei de a trai, sinuciderea.
– Depresia poate surveni in urma unei cauze evidente (pierderea unei persoane dragi, pierderea serviciului, pierderea locuintei etc.), insa poate semnala si un conflict interior adanc.
– Depresia este principala cauza in alcoolism, abuz de droguri sau alte dependente, cat si cauza unor boli organice.
– Depresia este o boala care poate afecta persoane indiferent de varsta, sex, posibilitati materiale, statut socio-profesional etc.
– Depresia necesita a fi tratata corespunzator si cat mai repede, deoarece depresia netratata prezinta un risc major de sinucidere.
– Depresia NU este ceva de care sa iti fie rusine sau ceva ce poti neglija, ci este o afectiune cu riscuri majore.
– Depresia NU este o nebunie sau o stare de spirit trecatoare.
– Depresia NU este un defect de caracter sau semnul unei personalitati slabe.
– Depresia NU este o stare de tristete obisnuita care sa treaca cu timpul. Depresia este mult mai grava si dureaza mai mult.
Vestea buna este totusi ca depresia poate fi depasita. Aproximativ 80% din cazurile in care s-a intervenit corespunzator s-au bucurat de rezultate bune.
Citeste si Cum poti ajuta persoana iubita sa iasa din depresie?
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog