Ce poate insemna lipsa menstruatiei si cand trebuie sa ne ingrijoram?
Pentru a putea sti de ce trebuie sa ne ingrijoram de lipsa menstruatiei trebuie sa intelegem care sunt cauzele lipsei menstruatiei si lucrul cel mai important, ce este aceasta?
Menstruatia versus amenoreea
Menstruatia reprezinta prezenta sangerarii vaginale (aproximativ 15 – 65 ml din punct de vedere cantitativ), la o perioada de 20 – 33 de zile, cu durata de aproximativ 3 – 6 zile. Lipsa menstruatiei pe o perioada mai mare de 90 de zile poarta denumirea de amenoree. Amenoreea in functie de cauza poate fi amenoree primara (adica pacienta nu a prezentat menstruatie de loc pana in jurul varstei de 15 ani) si amenoree secundara (menstruatia a debutat normal, dar in timpul perioadei fertile apare o absenta a acesteia mai mare de 90 de zile).
Cauze de amenoree
In functie de cauzele ce conduc la prezenta amenoreei ( lipsa menstruatieie) medicul stabileste managementul terapeutic al cazului medical respectiv. Pana in acest moment s-au identificat mai multe cauze ce conduc la lipsa menstruatiei, atat procese fiziopatologice, cat si anomalii si malformatii congenitale. Pacienta care sesiseaza lipsa menstruatiei pana in jurul varstei de 15 ani ( cel tarziu 16) se poate ingrijora deoarece poate suferi de amenoree utero – vaginala care poate fi secundara imperforatiei himenale, prezentei septurilor vaginale sau secundara unor acte chirurgicale ce au implicat sfera aparatului genital. Este bine documentat si faptul ca lipsa menstruatiei poate fi secundara si dereglarilor mecanismelor fiziologice ce guverneaza sfera hormonala sau chiar prezenta unei formatiuni tumorale ( cazuri rare la varste mici).
Din cauza complexitatii patologiilor ce stau in spatele absentei menstruatiei la pacientele pana in varsta de 15 – 16 ani, este necesar ca familia ( in special mamele sau surorile mai mari), societatea prin intermediul educatiei scolare, sa formeze un vector care sa evidentieze si sa explice aceste situatii astfel incat pacientele minore sa detina un bagaj de cunostinte medicale minimale necesare la intelegerea si cunoasterea propriului organism. Daca pacientele minore au cultura medicala minimala necesara, pot sesiza singure situatiile de exceptie, astfel incat insotite de un apartinator legal sa se adreseze medicului.
In cazul pacientelor adulte care au avut perioada de menstruatie normala si au o viata sexuala de cuplu, iar acestea sesizeaza instalarea amenoreei secundare, primul gest ce trebuie facut este acela de a achiziona un test de sarcina pentru a stii daca sunt insarcinate sau nu ( este bine stiut ca sarcina reprezinta „prima cauza” de absenta a menstruatiei). In cazul in care testul iese pozitiv se recomanda raportarea evenimentului catre medicul de familie si catre medicul ginecolog pentru a se lua in evidenta sarcina. Daca testul iese negativ si a doua oara se recomanda sprijinul medicului, deorece in acest caz este posibil ca lipsa menstruatiei sa reprezinte o adevarat ingrijorare pentru pacienta, amenoreaa fiind cel mai probail secundara unor patologii.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si Ciclul neregulat? Ce analize sa faci in cel mai scurt timp
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie