Ce pot face părinții divorțați pentru copii?
Faptul că în România zilelor noastre se despart de două ori mai multe familii decât în urmă cu 20 de ani ar trebui să ne pună pe gânduri. Desigur, este minunat că orice om este liber să aleagă astfel fără a mai fi atât de condamnat de societate. Problema este că principalele victime ale unui divorț sunt copiii.
Separarea părinților poate transforma copilul într-o persoană tristă, depresivă, care poate ajunge să aibă chiar și gânduri suicidale. Destrămarea familiei provoacă suferință copiilor, dar și mai multă suferință le poate provoca felul greșit în care majoritatea celor care divorțează gestionează cele întâmplate.
Părinții trebuie să fie un exemplu bun prin acțiunile lor și prin felul în care comunica
Având în vedere că mulți dintre părinții divorțați nu își permit serviciile unui psiholog pentru terapie iar din partea statului român nu există sprijin pentru copiii, se ajunge de foarte des în situația în care copiii nu se pot împăca cu gândul destrămării familiei și ajung să aibă probleme similare la vârstă maturității.
Este ideal ca, după divorț, fostul partener să se poată implica în viața copilului. Ambii foști parteneri ar trebui să se poată ocupa de educația și de creșterea copilului. Din când în când ar trebui chiar că fostul partener să poată petrece un timp împreună cu copilul; poate o excursie, poate o serbare școlară unde copilul să nu se simtă singur, poate câteva zile petrecute de copil la noua casă a părintelui cu care nu mai locuiește. Copilul nu trebuie sufocat cu un val de atenție generat de sentimentul de vinovăție al părinților; în schimb, are nevoie ca aceștia să petreacă timp de calitate cu el și să îi fie exemplu bun prin acțiunile lor și prin felul în care comunică, atât între ei cât și cu copilul.