Ce poți face dacă ești victima bullyingului
Bullyingul reprezintă un comportament de excludere/ostil, sau de luat în derâdere a unei persoane, de umilire. Acest cuvânt, nu are o traducere exactă, însă se asociază cu termeni precum intimidare, terorizare, brutalizare. În sine, bullyingul nu are la bază un conflict real, ci mai degrabă dorința unei persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe cei din jur, într-o lumină proastă.
Fenomenul bullying se poate vedea în diverse medii sociale: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în mass-media, uneori și între țări.
Cum se manifestă bullyingul?
Bullyingul presupune o acțiune ce aduce injurii celorlalți, repetitivă, care se poate manifesta prin agresivitate fizică sau psihologică, prin producerea unor daune emoționale.
Instrumentele folosite sunt cuvintele, acțiunile și chiar excluderea socială. Toate acestea duc la un raport de forțe inegal, pentru că victima nu are resursele fizice, psihologice sau sociale, necesare pentru a se apăra. Victima este vulnerabilă, are anumite slăbiciuni ce pot fi exploatate, este în imposibilitate de apărare, are sentimente de neputință. În toată această scenă, intervine și partea de spectatori, care sunt și ei implicați în fenomenul de bullying, doar că nu în mod direct, ci doar ca asistenți.
Bullyingul se manifestă în trei planuri:
– la nivel verbal- amenințări, etichetări, batjocură
– la nivel psihologic- izolarea victimei, răspândirea de zvonuri și bârfe
– la nivel fizic- lovire, împingere, bruscare
Care sunt cauzele apariției bullyingului?
Cauzele apariției bullyingului sunt oglinda unui dezechilibru în familie. Familiile în care există violență, oferă cadrul propice pentru dezvoltarea agresorilor. Copiii copiază comportamentele celor apropiați. Ei învață că a fi puternic însemnă ca ceilalți să se teamă de tine. Există familii în care părinții își umilesc copii, sau îi constrâng, crezând că așa fac ei educație. Alții vor să demonstreze prin acest comportament că sunt cineva! Și în acest fel îi determină să devină agresori.
Victima bullyingului este timidă, are stimă de sine scăzută, abilități sociale slabe, persoană introvertită, cu puțini prieteni sau deloc. Persoană care este aleasă special pentru că nu are posibilitatea să se răzbune.
Ce poți face dacă ești victima bullyingului?
În primul rând ar trebui să cunoști cele două probleme sau greșeli care apar în gestionarea unui conflict /agresiune de tip bullying:
- Dacă îi arăți că te afectează, îl faci mai puternic! Prin faptul că te-a afectat profund, că acțiunea lui avut succes, poate chiar să crească numărul atacurilor!
- A-l ignora total este o motivație pentru el să continue! Dacă este doar o situație trecătoare, poți ignora, dar dacă ea se repetă, ignorarea ei nu va rezolva problema.
Dacă se întâmplă de mai multe ori, ignoră în continuare cuvintele (precum și sentimentele generate de acestea), însă nu ignoră acțiunile!
-
- Există și posibilitatea înfruntării agresorului, prin afișarea unui comportament calm, relaxat, neafectat, și desigur prin comunicarea cu agresorul pentru a sublinia faptul că nu ești afectat! Spui toate acestea fiind sigur pe tine, pentru că altfel te va descoperi. Să nu arăți că ești afectat la nivel emoțional și să nu contracarezi ce spune!
- Important e să nu răspunzi afectat și să nu întorci jignirile! Spune-i tu lucruri frumoase și tratează-l cum ai vrea să fii tu tratat!
- În multe cazuri agresorul poate renunța la atac pentru simplul motiv că acest bullying este un joc al dominării și dacă se supără pierde!
- Evită să te afli în preajma unor astfel de persoane.
- Gândește-te cât ești de valoros tu și că astfel de oameni nu fac acest lucru decât pentru a-și crește ei valoarea, luând din forța ta! Dacă ai încredere în tine, atunci atacul nu poate avea loc!
- Răspunde-i cu un compliment, pentru a-l descuraja.
- Fă-ți prieteni care te pot ajuta să gestionezi conflictul!
- Cere sprijinul persoanelor abilitate pentru a găsi soluții de împiedicare a acestor abuzuri!
Important de reținut că, de curând, și în România a fost adoptată legea anti-bullying, care te poate ajuta în situații de acest gen. Dacă nu poți controla singur situația, cere ajutor!
Citește și Cum învăţăm copilul să se apere de copiii agresivi