Ce probleme pot sa apara in cazul administrarii contraceptiei orale?
Contraceptia reprezinta o serie de metode, avand ca scop evitarea unei sarcini. Cand vorbim de contraceptia orala, femeia trebuie sa stie ca aceste preparate contin cantitati variabile de estrogen (etinil-estradiol sau mestranol) si un tip de progesteron. Pilulele se iau 21 de zile, cu o pauza de o saptamana intre 2 folii cu contraceptive. In mare acestea sunt monofazice, fie combinatii trifazice. Contraceptivele pe baza doar de progesteron se administreaza continuu si nu avem pauza de 7 zile.
Complicatiile ce pot sa apara la administrarea contraceptivelor orale
1.Tromboembolismul. Atunci cand se administreaza contraceptivele, trebuie sa stim ca ele contin estrogeni care produc o crestere a nivelului plasmatic a unor factori de coagulare, mai ales a factorului VII, probabil prin actiune asupra ficatului. Valorile antitrombinei III scad in 10 zile de la debutul utilizarii contraceptivelor orale. Studiile au arata o incidenta mai crescuta de tromboze superficiale, cat si profunde la femeile ce utilizeaza contraceptive orale.
- Hipertensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala apare la un numar mic de femei care utilizeaza contraceptivele orale. Insa la aceste femei activitatea reninei plasmatice si nivelul angiotensinei sunt crescute, cat si a secretiei de aldosteron si a retentiei de sodiu. Daca o femeie care a luat contraceptive orale a dezvoltat hipertensiune arteriala ar fi indicat sa opreasca administrarea acestora, desi studiile au aratat ca aproape 5% din femeile ce folosesc contraceptive orale dezvolta hipertensiune arteriala dupa 5 ani de utilizare. Daca hipertensiunea a aparut in urma terapiei cu contraceptive orale, o data cu oprirea acestora tensiunea arteriala revine la valori normale.
- Afectiuni cardiovasculare. Studiile au aratat ca riscul de deces prin boli cerebrovasculare sau cardiovasculare al femeilor ce au folosit contraceptive orale este de patru ori mai crescut. Cele mai multe decese se produc prin infarct miocardic. Dozele scazute de estrogeni din contraceptivele orale influenteaza foarte putin morbiditatea si mortalitatea cardiovasculara. Trebuie sa tinem cont ca atat varsta, cat si fumatul au o influenta asupra riscului de deces prin infarct miocardic la femeile ce iau contraceptive orale, astfel ca daca femeia are varsta peste 35 de ani, riscul creste.
- Amenoree postpilula. Atunci cand contraceptivele sunt intrerupte exista posibilitatea aparitiei amenoreei, care are o incidenta de 0.5-3.5%, insa aceasta valoare nu este asociata cu lungimea perioadei administrarii pilulelor. Majoritatea femeilor cu amenoree instalata dupa intreruperea contraceptivelor se cunosteau cu cicluri menstruale neregulate dinainte sa inceapa tratamentul cu contraceptive orale.
- Tumora hepatica. Atunci cand contraceptivele orale sunt administrate pe o perioada mai lunga de 5 ani, exista riscul aparitiei unei tumori hepatice rare, cum este adenomul hepatocelular. Acesta apare la 3 din 100.000 femei ce utilizeaza contraceptivele orale.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.