Ce reprezinta cerclajul?
Cerclajul colului uterin se refera la o varietate de proceduri chirurgicale in care suturi, fire sau benzi sintetice sunt utilizate pentru a intari cervixul. Prin cresterea mecanica a rezistentei la tractiune a colului uterin, aparitia evenimentelor perinatale asociate cu insuficienta cervicala poate fi redusa.
Evenimentele perinatale asociate cu insuficienta de col uterin includ:
● prolapsul membranelor fetale in vagin;
● infectie intraamniotica;
● ruptura prematura a membranelor fetale;
● travaliu prematur si nastere prematura;
● moarte fetala.
Cu toate acestea, eficacitatea cerclajului pentru prevenirea acestor evenimente adverse in comparatie cu absenta unei interventii sau cu alte interventii este controversata.
Care sunt potentialele candidate pentru cerclaj?
Cerclajul se face pentru a reduce riscul de pierdere a sarcinii si de nastere prematura la femeile cu insuficienta de col uterin:
● Femeile cu insuficienta a colului uterin bazata pe mai multe pierderi anterioare de sarcina in al doilea trimestru si/sau nasteri premature (cerclajul este recomandat sa fie efectuat la 12-14 saptamani de gestatie);
● Femeile cu sarcina unica, nastere prematura in antecedente si o lungime mica a colului uterin (de exemplu < 25 mm) la examenul ecografic transvaginal la 16-23 de saptamani de sarcina;
● Femeile cu insuficienta a col uterin pe baza unui cervix dilatat diagnosticat prin examinare digital sau specul la 16-23 de saptamani de gestatie.
Care sunt contraindicatiile?
Cele mai importante contraindicatii sunt reprezentate de anomalii fetale incompatibile cu viata, infectie intrauterina, sangerare activa, travaliu prematur, ruptura prematura de membrane si deces fetal.
Cand se efectueaza cerclajul?
Nu exista un consens cu privire la limitele inferioare si superioare ale varstei gestationale pentru efectuarea unui cerclaj. In general, procedura nu este efectuata inainte de 12 saptamani de gestatie sau in al treilea trimestru. Efectuarea cerclajului intre 24 si 28 de saptamani de sarcina, o perioada caracterizata prin morbiditate si mortalitate neonatala mare, este controversata. Cei mai multi clinicieni evita plasarea unui cerclaj dupa ce viabilitatea fetala a fost atinsa (in general considerata ca fiind la aproximativ 24 saptamani de sarcina), deoarece procedura poate cauza ruperea accidentala a membranelor fetale care duce la nastere prematura. Cerclajul nu pare a fi util pentru prelungirea sarcinii in sarcini multiple atunci cand este plasat profilactic la femeile fara antecedente de insuficienta a colului uterin sau la femeile cu o lungime ecografica mica a colului uterin in timpul sarcinii curente.
Ce trebuie sa stim?
Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie a apreciat ca „dovezile actuale sunt insuficiente pentru a recomanda profilaxia cu antibiotice pentru fiecare cerclaj profilactic sau de urgenta”. Cele mai multe cerclaje sunt plasate printr-o abordare transvaginala, abordarea transabdominala fiind mai invaziva. Tehnicile transvaginale cele mai comune pentru cerclaj au fost descrise de Shirodkar si McDonald. Cerclajul este de obicei o interventie de chirurgie ambulatorie, cele mai multe paciente putand fi externate dupa recuperarea din anestezie, cu aprecierea ecografica a viabilitatii fetale si a volumului de lichid amniotic.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie