Ce reprezinta FIV?
Fertilizarea in vitro (FIV) se refera la o procedura destinata sa depaseasca infertilitatea si sa produca o sarcina ca rezultat direct al interventiei. In general, ovarele sunt stimulate de o combinatie de medicamente pentru fertilitate si apoi unul sau mai multe ovocite sunt aspirate din foliculii ovarieni. Acestea sunt fertilizate in laborator („in vitro”), dupa care unul sau mai multi embrioni sunt transferati in cavitatea uterina. Acesti pasi au loc intr-un interval de doua saptamani, care poarta denumirea de ciclu FIV.
Care sunt factorii de prognostic prost asupra ratei de succes?
Factorii cu efecte negative asupra ratei de succes:
● Hidrosalpinx – Studiile au aratat ca prezenta unui hidrosalpinx este asociata cu rezultatul slab al FIV. Mai mult decat atat, studii randomizate au demonstrat ca salpingectomia – de preferat laparoscopica – inainte de FIV, la femeile cu hidrosalpinx, imbunatateste ratele de sarcina si, prin urmare, este recomandata.
● Fumatul – Reduce rata de succes FIV.
Factorii cu efecte negative minime asupra ratei de succes:
● Leiomiomul – Efectul fibroamelor uterine asupra FIV este dependent de locatia acestora, astfel ca mioamele submucoase reduc sansa de succes, in timp ce mioamele subseroase nu par sa aiba vreun efect. Efectul mioamelor intramurale este neclar.
● Endometriom si endometrioza – Daca endometriomul este asimptomatic, abordarea in ceea ce priveste tratamentul chirurgical este neclara din dorinta de conservare a tesutului ovarian.
● Antecedente de sarcina – O nastere anterioara cu fat viu este asociata cu o rata mai mare de succes, dar o istorie de unul sau mai multe avorturi spontane nu reduce considerabil probabilitatea de succes.
● Ciclu FIV precedent fara succes – Lipsa de succes intr-un ciclu FIV nu scade semnificativ rata de succes in timpul tratamentului pana la aproximativ al patrulea ciclu FIV.
● Obezitatea – Infertilitatea este mai raspandita in randul femeilor supraponderale si obeze, iar FIV poate avea mai putin succes la aceste femei.
Cand apelam la FIV?
O evaluare completa a fertilitatii ar trebui sa fie efectuata pentru ambii parteneri.
FIV este pusa la dispozitia femeilor care:
● prezinta afectiuni ale trompelor uterine ce nu au putut fi corectate chirurgical
● prezinta cauze de infertilitate, inclusiv una sau mai multe dintre urmatoarele:
● FIV este terapia primara daca trompele nu sunt permeabile fiind „complet blocate”
● infertilitate masculina severa
● rezerva ovariana diminuata
● toate celelalte cauze de infertilitate, dupa esec al terapiilor mai putin invazive
● insuficienta ovariana (cu utilizarea de oua donatoare)
● factor uterin (sunt cazuri cand mamele-surogat pot fi necesare)
Care sunt dezavantajele FIV?
Dezavantajele FIV includ costul ridicat, nevoia de proceduri si medicamente asociate cu un anumit risc la femeie, o rata crescuta de sarcina multipla si, eventual, o usoara crestere a complicatiilor fetale. Prin urmare, optiunile alternative de tratament, inclusiv expectativa, ar trebui sa fie luate in considerare in cazul femeilor tinere cu trompe uterine permeabile si fara infertilitate severa masculina. In general, in absenta unor impedimente absolute de conceptie (trompele uterine blocate, infertilitate masculina severa), cuplurilor le pot fi oferite trei pana la sase cicluri de superovulatie si inseminare intrauterina (IUI) inainte de a trece la FIV.
Text: Dr. Tania Simona Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie