Ce reprezinta nasterea prematura?
Nasterea prematura se refera la nasterea care se produce inainte de saptamana 37 de sarcina.
Nasterea prematura este principala cauza directa a decesului neonatal (deces in primele 28 de zile de viata).
Riscul de mortalitate neonatala scade pe masura ce varsta gestationala la nastere creste, dar relatia este neliniara. Nasterea prematura include morbiditatea neonatala si sechele pe termen lung, inclusiv deficite de neurodezvoltare (de exemplu, paralizie cerebrala, tulburari de invatare, tulburari vizuale) si un risc crescut al unui spectru de boli la maturitate.
Care este prevalenta nasterii premature?
Putine tari sunt in masura sa furnizeze date fiabile privind prevalenta nasterii premature.
La nivel mondial, rata de nastere prematura este estimata la circa 11% si aproximativ 15 milioane de copii sunt nascuti prematur in fiecare an. Dintre aceste nasteri premature, 84% au avut loc la 32-36 de saptamani, 10% au avut loc la 28-32 saptamani, iar 5% au aparut la <28 saptamani.
Care sunt cauzele travaliului prematur?
1. Sangerari sau alte probleme uterine
2. Sarcina multipla (gemeni, tripleti)
3. Infectii la nivelul uterului sau in alta parte a corpului
Cine este supus riscului de travaliu prematur?
De obicei, nu este posibil sa spunem daca o gravida ar putea intra in travaliu mai devreme.
S-a constatat insa ca femeile de culoare sunt mai susceptibile la a naste prematur.
Femeile cu cel mai mare risc de travaliu prematur sunt:
1. Femeile care au in antecedentele personale o nastere prematura
2. Femeile care au o sarcina multipla (gemeni, tripleti)
3. Femeile cu o lungime necorespunzatoare a colului uterin, masurata ecografic
Care sunt manifestarile clinice?
Manifestarile clinice ale travaliului, contractiile si modificarile colului uterin sunt aceleasi, indiferent daca travaliul are loc prematur sau la termen.
Semnele si simptomele timpurii ale travaliului sunt non-specifice si pot fi prezente timp de mai multe ore la femeile care nu prezinta schimbari la nivelul colului uterin:
● dureri asemanatoare crampelor menstruale
● usoare contractii, neregulate
● dureri de spate
● senzatie de presiune in vagin
● secretii vaginale care poate fi clare, rozate sau cu striuri de sange
Schimbarile colului uterin la examenul fizic care preced sau insotesc travaliul includ inmuierea, stergerea si dilatarea, precum si miscarea intr-o pozitie mai anterioara.
Ecografia transvaginala este metoda cea mai de incredere pentru masurarea lungimii colului uterin. Identificarea sonografica a unui col uterin scurt (<30 mm) este factor de predictie pentru un travaliu si o nastere premature.
Cum formulam diagnosticul de travaliu prematur?
Diagnosticul se bazeaza in general pe criterii clinice, reprezentate de contractii uterine dureroase regulate insotite de modificari cervicale. Prezenta unei hemoragii vaginale si/sau membrane rupte consolideaza certitudinea de diagnostic. Deoarece criteriile clinice pentru un travaliu prematur sunt slab predictive pana la instalarea unui travaliu bine stabilit, supra-diagnosticul este comun si des utilizat.
Criteriile clinice specifice includ contractii uterine persistente (4 in 20 minute sau 8 in 60 minute) cu schimbari cervicale documentate care implica fie stergerea de cel putin 80%, fie dilatarea cervicala mai mare de 2 cm. Femeile care nu indeplinesc aceste criterii sunt adesea diagnosticate cu travaliu fals si ajung sa nasca la termen.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie