Ce reprezinta prolapsul uterin?
Prolapsul uterin reprezinta hernierea uterului cu schimbarea pozitiei acestuia prin alunecarea sa, cu deplasare pana in vagin sau dincolo de vagin. Multe femei cu prolaps experimenteaza simptome care au impact asupra activitatilor zilnice, functiei sexuale si exercitiilor fizice. Prezenta prolapsului poate avea un impact negativ asupra imaginii corpului si sexualitatii.
Termenii de prolaps de perete vaginal anterior si prolaps de perete vaginal posterior se refera la cistocelul sau rectocelul ce adesea insotesc prolapsul uterin. Distinctia intre prolapsul simptomatic si asimptomatic este relevanta clinic, deoarece tratamentul este, in general, indicat numai femeilor cu simptomatologie.
Factori de risc
- Paritatea – Riscul de POP se mareste odata cu cresterea paritatii (numarul de nasteri). Studiul Oxford de planificare familiala a aratat ca numarul internarilor pentru prolaps a crescut semnificativ dupa prima (de 4 ori) si a doua nastere (de 8 ori). Nasterea vaginala este asociata cu o incidenta mai mare decat cezariana;
- Varsta – Femeile mai in varsta au un risc mai crescut de prolaps uterin;
- Obezitatea – Femeile supraponderale si obeze (indicele de masa corporala >25) au un risc de doua ori mai mare de a avea prolaps;
- Histerectomia;
- Rasa si etnia – Datele sugereaza ca femeile afro-americane au o prevalenta mai mica a prolapsului;
- Alti factori de risc – Constipatie cronica, profesii care implica ridicarea de greutati.
Care sunt manifestarile clinice?
Pacientele cu prolaps pot prezenta simptome legate in mod specific de structurile prolabate, cum ar fi aparitia unei protuberante la nivel vaginal sau presiune vaginala sau pot prezenta simptome asociate, inclusiv urinare sau care tin de tulburari de tranzit sau disfunctii sexuale. Simptome, cum ar fi dureri lombare sau pelvine, au fost adesea mentionate.
Severitatea simptomelor nu se coreleaza bine cu stadiul de prolaps. Simptomele sunt adesea legate de pozitie, astfel ca ele sunt de multe ori mai putin vizibile dimineata sau in clinostatism (culcat pe spate) si se agraveaza in ortostatism (in picioare).
Simptomele urinare – Simptomele de incontinenta urinara de efort de multe ori coexista cu stadiul I sau II de prolaps. Pe masura ce prolapsul avanseaza, femeile pot prezenta o imbunatatire a simptomelor ce tin de incontinenta urinara, dar incep sa experimenteze dificultate in golirea vezicii urinare.
Simptomele intestinale – Cel mai frecvent simptom intestinal asociat cu prolapsul este constipatia.
Cum punem diagnosticul de prolaps uterin?
Prolapsul este diagnosticat cu ajutorul examenului ginecologic. Un istoric medical este, de asemenea, important pentru depistarea simptomelor asociate prolapsului deoarece tratamentul este, in general, indicat doar pentru prolaps simptomatic.
Care este evolutia naturala a prolapsului?
In mod traditional, prolapsul uterin a fost considerat drept o boala progresiva, cu prolabare usoara care duce inexorabil la o boala mai avansata. Cu toate acestea, datele sugereaza ca acest curs este progresiv pana la menopauza, dupa care gradul de prolaps poate urma un curs de progresie si regresie alternativ.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie