Ce rol are psihologul? Dar psihiatrul?
Atât psihologul cât și psihiatrul au ca obiect al preocupărilor sănătatea mintală, însă există mai multe diferențe între aceste două specializări. Explozia de informație din media ultimilor ani în aceste două domenii a ajutat într-o oarecare măsură la clarificarea asemănărilor și a deosebirilor, însă confuzia există încă iar unele persoane încă nu înţeleg exact definiţiile celor două profesii. În primul rând, este important de avut în vedere faptul că un psiholog a urmat cursurile unei facultăți de psihologie. Pe de altă parte, psihiatrul a fost student al unei facultăți de medicină. Este adevărat că atât psihologul cât și psihiatrul își desfășoară activitatea într-un cabinet, la un spital sau o clinică, însă există diferențe majore de abordare între cele două discipline.
StresControl Naturalis este un supliment alimentar cu efect benefic asupra stărilor emoţionale şi a capacităţii organismului de a se adapta la situaţiile de stres.
O diferență notabilă între psihologi și psihiatrii este aceea că numai psihiatrii pot să prescrie medicamente în procesul de tratament; psihologii sunt cei care folosesc exclusiv psihoterapia în vederea tratării problemelor pe care le are fiecare pacient. În situația persoanelor care suferă de tulburări psihice precum schizofrenia sau psihopatia, avem de-a face cu anumite tulburări la nivelul creierului iar acestea pot fi ameliorate doar prin administrarea anumitor medicamente. În astfel de situații, există posibilitatea că psihologul să nu poată purta o discuție rațională cu pacientul.
Psiholog versus psihiatru
În cazul în care bănuiți că suferiți de vreo afecțiune care ar putea implica intervenția unui psiholog sau a unui psihiatru și nu știți exact căruia dintre aceștia să va adresați, este important să clarificați dacă va confruntăți cu probleme neobișnuite sau cu unele comune. Medicul psihiatru obține certificatul de profesionist după cel puțin cinci ani de practică și se poate ocupă ulterior inclusiv de tratarea dependențelor sau de psihiatrie infantilă. Este important de avut în vedere faptul că atât psihologul cât și psihiatrul se folosesc de comunicarea cu pacientul în vederea ameliorării problemelor emoționale cu care acesta se confrunta, în unele situații fiind chiar necesară consultarea ambilor specialiști.
O altă diferența majoră între un psiholog și un psihiatru este reprezentată de faptul că doar psihiatrul poate să recomande internarea la o instituție cu specific psihiatric, precum și metode de tratament care întră în aria să profesională. Psihologul este acela care se ocupă de cazuri mai puțin severe și care poate să ghideze pacientul cu ajutorul terapiei. Una dintre asemănările dintre cele două profesii este că atât psihologul cât și psihiatrul sunt obligați să respecte confidențialitatea pacienților, protejându-le identitatea. Este o măsură necesară, având în vedere faptul că pacienții se feresc să discute despre aceste probleme – atât în timpul procesului de vindecare cât și după incheiarea acestuia.
Când este nevoie de ajutorul unui psiholog?
De ajutorul unui psiholog este nevoie atunci când ne confruntăm cu probleme care ne afectează felul de a gândi și de a acționa. Specialistul psiholog poate să fie de ajutor din perspectiva proceselor mentale și a comportamentului, putând să ofere informații și soluții în legătură cu motivele pentru care (ne) simțim într-un fel sau în altul. De asemenea, psihologul este specialistul care ne poate ajuta să ne cultivăm mintea în așa fel încât să ne putem atinge diverse scopuri. După terminarea studiilor, psihologul poate să se specializeze în mai multe ramuri ale acestei științe. Poate să fie vorba despre psihologie clinică, psihologie educațională sau psihologia muncii.
Psihologul clinician este cel care intervine în probleme de sănătate mintală, printre atribuțiile acestuia numărându-se evaluarea clinică a pacientului și psihodiagnosticarea. De regulă, este nevoie de ajutorul unui psiholog în cazul persoanelor care nu mai pot face față singure propriilor emoții și sentimente. Terapia are rolul de a sprijini pacientul să învețe să își poată gestiona trăirile, de a-l ajuta să afle cauzele unei traume sau ale unui blocaj emoțional.
Când se recomandă să apelezi la serviciile unui psihiatru?
Este recomandat să apelați la serviciile unui psihiatru în situația în care suferiți din cauza unor tulburări mentale, dar și pentru a preveni eventuale astfel de probleme. Medicul psihiatru este cel care se ocupă de abordarea și tratarea tulburărilor mentale, ajutând pacientul să își redobândească autonomia și să se reintegreze în societate după ce a trecut printr-o situație problematică. De regulă, gravitatea situației este cea care determina dacă aveți nevoie într-adevăr de un psihiatru sau de un psiholog. Starea de sănătate a persoanelor care suferă de atacuri de panică sau de anxietate severă trebuie să fie evaluată de către medicul psihiatru, la fel și în situația pacienților cu dependeţe și a celor depresivi.
Psihiatrul este cel care stabilește dacă tulburările emoționale ale pacientului trebuie investigate cu ajutorul unor analize specifice sau dacă se impune administrarea de tratament medicamentos. De asemenea, medicul psihiatru poate să decidă dacă problemele pacientului pot să fie ameliorate prin ședințe de psihoterapie. Este cazul persoanelor care suferă din cauza depresiilor ușoare, unde problemele pot să fie rezolvate de către psiholog. Pentru pacienții cu depresie moderată, dar mai ales pentru cei cu depresie severă, medicul psihiatru va prescrie antidepresive.