Ce sa iei cu tine in avion cand calatoresti cu cel mic
Calatoriile cu copiii sunt parte esentiala din experienta de familie pentru multi dintre parinti in zilele noastre. Adesea apare dorinta sau necesitatea calatoriilor pe distante lungi, calatorii care pot sa fie impractice, daca se desfasoara cu altceva decat cu avionul. Din fericire asta nu inseamna ca cei mici nu pot calatorii cu dumneavoastra, chiar de la varste de cateva saptamani.
Iata cateva lucruri esentiale pe care este bine sa le aveti la indemana si cateva sfaturi de care merita sa tineti cont:
- Indiferent de varsta, avionul este un mediu nou pentru copil, chiar si pentru cei care calatoresc asa in mod regulat. Tinta devine astfel de a face avionul cat mai familiar pentru cel mic. Incercati sa aduceti cat mai mult din rutina zilnica si sa o utilizati in timpul calatoriei, respectand orele de masa, joaca si somn, chiar daca va aflati la bordul unei aeronave.
- Avionul este de cele mai multe ori un spatiu mic si aglomerat. In cazul bebelusilor mai mari si al copiilor, care poate nu sunt obisnuiti cu un numar mare de persoane in jurul lor, poate fie utila putina extrasocializare cu cateva zile inainte de calatorie, asta putand fi realizata printr-o sedinta de joaca cu altii copii, o vizita la prieteni sau bunici.
- Calatoriti cu lucrurile preferate ale celui mic: jucarii, carti, paturica, haine si alte obiecte care ii plac.
- Luati suficiente scutece, servetele umede si o salteluta de schimb in geanta celui mic. La bordul multor avioane nu exista masuta de schimb sau este de dimensiuni prea mici. Pot sa fie utile pe timpul calatoriei si cateva aleze de unica folosinta.
- Nu uitati de mai multe schimburi de haine pentru copil, cat si pentru dumneavoastra, pe care sa le aveti mereu la indemana.
- In ceea ce priveste mancatul, un sal pentru alaptare poate fi de folos daca doriti intimitate in timpul mesei celui mic. Pentru bebelusii alimentati cu lapte matern sau formula de lapte la biberon, aveti grija sa aveti suficiente biberoane curate si tetine la indemana. Laptele matern stocat corespunzator poate fi depozitat la rece de catre personalul de bord, pana aveti nevoie de el. Tot ei va pot ajuta cu incalzirea lui si va pot pune la dispozitie apa, daca aveti nevoie sa pregatiti formula de lapte. Daca cel mic primeste si alte alimente in afara de lapte incercati sa calatoriti cu portii mici de mancare, ele fiind mai usor de transportat si de incalzit.
- Pentru copiii care primesc suzeta, nu uitati sa aveti cateva curate, in plus, in geanta.
- Daca cel mic este obisnuit cu un sistem de purtare este aproape obligatoriu sa il aveti cu dumneavoastra in cabina. Plansul, agitatia si dificultatile la adormire sunt adesea extrem de usor de rezolvat cand cel mic este pus in sistemul de purtare.
- Pe anumite rute sau distante si in functie de compania aeriana, avioanele medii si mari va pot pune la dispozitie patuturi speciale pentru copii, care se vor monta pe peretele avionului. Daca acest lucru nu este posibil, scoica de masina, pentru copii cu varsta corespunzatoare, este o alternativa de luat in considerare. Mai exista si optiunea unor patuturi mici de calatorie, din material textil, compacte, asemanatoare unor cuiburi.
- Serul fiziologic poate fi util atunci cand nasul celui mic se infunda de la aerul mai rece si uscat din avion.
Citeste si Calatoria cu avionul este riscanta in timpul sarcinii?
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr Alexandra Barzan, medic pediatru