Ce sa NU faci atunci cand esti deprimata
Odata cu industrializarea masiva si egalizarea drepturilor dintre barbati si femei, celor din urma li s-a pus in carca si mai multa presiune atat sociala cat si din partea familiei. Femeile au fost puse in situatia de a se ocupa de familie la fel ca inainte si in acelasi timp sa faca fata si la un job, la fel de solicitant ca al unui barbat. E drept, femeile sunt capabile sa se descurce in orice context si sunt destul de puternice incat sa faca fata stresului, dar asta nu inseamna ca nu pot fi afectate de boala secolului: DEPRESIA.
E drept ca in tara noastra, depresia este privita ca un moft, o boala pe care doar oamenii slabi o fac, dar adevarul e ca depresia nu tine cont de absolut nimic. Aceasta vine ca un nor negru si greu care impiedica omul sa vada partea plina a paharului si ii rapeste acestuia sansa de a controla felul in care vede viata. Depresia diagnosticata nu trece de la sine. In unele cazuri psihoterapia este suficienta, in alte cazuri este necesar tratamentul medicamentos, dar cel mai important este suportul si sustinerea familiei. Primul pas inspre vindecare este acceptarea, admiterea faptului ca ai nevoie de ajutor, iar cu timpul, episodul depresiv trece si ajuta la cresterea considerabila a calitatii vietii.
Lucrurile pe care trebuie sa le eviti pentru a nu te adanci si mai tare in depresie:
1. Nu te izola!
Depresia este numita si „boala singuratatii” pentru ca oamenii au tendinta de a se afunda in singuratate. Cauta compania familiei, spune ce simti si ca ai nevoie de prezenta lor in viata ta. Vorbeste deschis despre ceea ce traiesti, iar daca familia nu este receptiva si suportiva, poti incerca oricand sa discuti cu prietenii de suflet. Cu toate ca prietenii si familia sunt extrem de importanti, ajutorul specializat face diferenta intre vindecare adevarata, autentica si stare de bine de suprafata.
2. Nu ascunde trairile!
De multe ori este mai usor pentru noi si pentru ceilalti sa purtam o masca, sa ne prefacem ca totul este bine si ca nu avem nevoie de ajutor, dar o astfel de abordare poate face rau pe termen lung. Ajungem sa credem ca masca ne defineste, iar adevaratul om din spatele acesteia se prabuseste. De aceea atunci cand un om recurge la gesturi disperate precum sinuciderea, oamenii din jur sunt socati si spun adesea ca era un om bun, vesel. Emotiile negative fac parte din viata noastra si nu e nicio rusine sa spui ca treci printr-o perioada mai nefericita si ca iti e greu! Ajutorul poate veni din cele mai neasteptate surse.
3. Nu evita controlul medical!
O simpla vizita la medicul de familie in care sa ii spui prin ce treci, te poate ajuta enorm. Medicii de familie te pot directiona catre o persoana competenta care sa te ajute pe termen lung. De asemenea, depresia poate fi efectul unor dereglari hormonale, iar banalele analize de rutina pot face lumina, iar tratamentul hormonal poate rezolva totul fara prea mare efort. Desigur, vorbim de un medic competent, implicat, atent si de depresie diagnosticata, nu de starile de tristete pe care le experimentam uneori.
4. Nu lua decizii majore.
Depresia este o stare ce ne face sa nu mai gandim limpede, mai mult, ne face sa vedem totul distorsionat si mai sumbru decat este defapt. Deciziile importante de tipul demisia, despartirea, mutarea in alta tara sau oras sunt decizii care trebuie calculate si gandite la rece, nu impulsionate de starile temporare pe care le traim. E drept, o schimbare poate face bine, dar acorda-ti timp suficient de gandire pentru a nu face o greseala pe care sa o regreti ulterior.
Citeste si 15 feluri in care sa te regasesti atunci cand esti deprimata
Text: Lupu Florentina-Natalia, consilier psihologic