Ce să schimbi când toate relaţiile tale eşuează
Imaginea cuplului perfect, zâmbitor, atrăgător, ne-a fost vândută ani de-a rândul, încă de când eram mici. Nu înțelegeam de ce oamenii se poartă ireproșabil în societate, iar în intimitatea casei, totul se dărâmă, se risipește, se aruncă cu vorbe grele. Din păcate, despre provocările cuplurilor se vorbește puțin, aproape deloc, iar când ne lovim de ele (mai des decât am vrea să acceptăm), ni se pare că nimic nu e cum trebuie și cumva e vina noastră.
Ce înseamnă relație perfectă?
Relația perfectă este unică pentru fiecare cuplu și fiecare persoană, dar din păcate, ni s-a impus a fi perfectă o imagine a unui cuplu care nu se ceartă niciodată, se înțeleg din priviri, sunt de acord în toate privințele.Adevărul e că nu există în lumea asta relație de cuplu care să nu fi trecut prin perioade de cumpănă, care să nu fi cunoscut certurile, mâhnirea, furia, dar secretul e că au trecut peste ele împreună, au acceptat că au greșit și au discutat despre cum să facă să nu se mai întâmple asta. Ideal ar fi ca oamenii să vorbească mai des despre cât de greu poate să le fie uneori și astfel, să normalizeze așteptările celorlalți în legătură cu ceea ce înseamnă relațiile de cuplu.
Toate relațiile tale eșuează? Ce faci atunci?
În primul rând, în această situație, trebuie să înțelegi că scopul nu e ca totul să fie o imagine perfectă. Scopul, în orice relație, e ca tu și partenerul să trăiți în armonie, să existe iubire, înțelegere și acceptare. Perfecțiunea, așa cum ne este prezentată de alții este doar un concept fără bază solidă, fără legătură cu realitatea. Așa că, dacă o relație eșuează rapid, înseamnă că nu a fost făcută să reziste. În al doilea rând, rari sunt oamenii care găsesc dragostea adevărată din prima încercare. Până la urma, prințesa a pupat multe broaște până să ajungă la prinț, nu? Cu fiecare relație eșuată, înveți ce îți place mai mult, ce te face bucuroasă, ce așteptări să ai, ce să eviți.
Cum începi să te repari?
Cu toții avem mici aspecte ale noastre ce necesită îmbunătățire, iar cum lumea e foarte greu de schimbat, cel mai simplu și sigur e să încerci să te repari pe tine. Trebuie să găsești resursele pentru a îți transforma viața în cea mai bună de până acum, astfel încât să găsești fericirea în tine, nu în relațiile de cuplu.
- Începi prin a arăta mai multă iubire față de tine. Ai trecut prin multe, ai realizat multe, ai trecut de dezamăgiri, traume, suferință și încă ai puterea să faci atât de multe. Meriți iubirea ta mai mult decât oricine pe lumea asta.
- Accepți că e normal să greșești. Toți greșim, dar din pacate, nu suntem învățați să ne și iertăm, doar să ne condamnăm și mai tare.
- Înțelegi că nimeni nu are datoria să te facă fericit. Nimeni nu are nicio datorie față de tine, nimeni nu trebuie să faca sacrificii pentru tine.
- Începi să te cunoști. Petreci mai mult timp cu tine, citești mai mult despre dezvoltarea personală, eventual poți începe și psihoterapie.
Care e abordarea corectă în relațiile de cuplu?
Din păcate, lumea s-a axat pe faptul că relația de cuplu și familia reprezintă destinația finală și cea mai de preț în viața unui om. Acesta este motivul pentru care majoritatea relațiilor se termină dramatic și fără sens pentru că ne dăm seama că relația de cuplu nu garantează fericirea. Iubirea dintr-o relație vine în viața noastră când noi suntem bine cu noi, când suntem echilibraţi, iar o relație armonioasă este una în care se întâlnesc doi oameni gata să evolueze împreună, nu unul să fie salvator și celălalt salvatul.