Ce schimbări se produc în creierul tău atunci când te îndrăgosteşti

Întâlniri, viaţa în doi…Relația dintre bărbat și femeie este plină de lucruri frumoase, momente minunate, precum și de lucruri nemărturisite și neînțelegeri. Suntem încrezători în cel de lângă noi în momentul în care ne îndrăgostim și credem că știm ce vrea, cel puțin în părțile esențiale. Ce se întâmpla însă în creierul tău atunci când crezi că ai găsit perechea perfectă?
Sentimentul de gol în stomac, furnicături, senzația de gol în stomac, valuri de căldură, lipsa de concentrare, insomnie, nu mai ai pofta de mâncare, te miști ciudat, RÂZI!
Uneori, când vrei să demonstrezi celuilalt că ești wow, ai o dispoziție euforică, îți crești performanţele, ai o bună dispoziție, simți nevoia de a te înconjura de oameni, crește tonusul psihologic. Adormi cu gândul la cel iubit, te trezești gândindu-te la el, îți dorești prezența lui permanentă, ți se pare că timpul trece greu până la următoarea întâlnire și ai vrea să te pierzi în brațele și în săruturile celui sau celei care te-a cucerit.
Cam așa arata experiența îndrăgostirii, diferită de sentimentul de dragoste, mai degrabă o ”obsesie romantică”(Adrian Nuță ) pentru noul partener, care se transformă într-o experiență care te ridică la cer sau dimpotrivă.
Azi ești parcă într-o altă lume, te simți diferit, atragi atenția printr-o nouă ținută, printr-un nou comportament. Crezi că fiecare privire a celui pe care îl iubești reprezintă întreaga lume, nu mai ai nevoie de cuvinte, pentru că, în ochii lui/ei te vezi pe tine la modul ideal! Şi viceversa, te descoperi ca pe un alt om și te simți iubit, important, CINEVA.
Din punct de vedere psihologic apar modificări clare la nivelul personalității, la nivelul modului de transmitere a mesajelor, a comunicării sau pot apare unele blocaje în comportament sau alte ciudățenii. Pentru tine, omul din fața ta devine PERFECTUL. Parcă deodată ai primit niște ochelari cu care vezi doar ceea ce este mai bun, iar părților negative le găsești continuu conotații pozitive.
Uneori, riști să strici relația cu familia, cu prietenii, deoarece ei pot avea alte păreri referitoare la obiectul adorației tale.
Când te îndrăgostești, EUL tău, încearcă să găsească jumătatea lipsă…anularea acelei părți din tine de singurătate, o nevoie imperioasă de întregire, de a primi iubire necondiționat, atenție, emoție, sentimente, stare de bine. În fapt, o reîntoarcere la ceva ce am mai trăit deja, ce vine din trecutul nostru, adică momentul primei întâlniri cu mama. Devii puternic, nimic nu îți sta în cale, sarcinile grele devin simple și ușor de rezolvat, viitorul pare o lumină puternică care te îndeamnă să îl urmezi, te crezi stăpânul lumii.
Spre deosebire de dragoste, îndrăgostirea nu presupune un efort prea mare, prea multă muncă. poate și de aici vorba cu ”dragoste la prima vedere”. Ai văzut și ai rămas mut…ți se atrofiază simțurile și granițele Eului sunt rapid depășite. De fapt, experiența îndrăgostirii este energizată de un caracter sexual puternic, așa cum descrie Peck – ” un răspuns stereotip al ființei umane la o configurație de impulsuri interne și stimuli sexuali externi, servind la o creștere a posibilității de împerechere și slujind astfel perpetuarea speciei.”
Știi că îndrăgostirea nu este un act de voință? Nu tu hotărăști când să te îndrăgostești. Așa procedează natura pentru ca relația ta să ducă la perpetuarea speciei. Sigur ca uneori te poți îndrăgosti de o persoana nepotrivită și atunci să vezi ce furtună apare în creierul tău, sau să te îndrăgostești de cineva care să îți complice viața, pot apare situații diverse în funcție și de așteptările pe care le ai, când intri în relație sau în funcție de modul în care te comporți. Ce mai are specific îndrăgostirea este că nu îți mai dorești cu nici un chip să evoluezi, să te dezvolți. Nici tu, nici partenerul tău, care este oricum PERFECT !Ți-ai dori să rămâi într-o buclă temporală în care să existați doar voi și sentimentele voastre. Nimic mai mult, de parcă aceasta ar fi destul…
Problema apare când îți dai seama ca vrei mai mult…când dispare îndrăgosteala. Și dacă nu se transformă în DRAGOSTE, atunci…doar tu poți știi ce se mai întâmplă în creierul tău!