Ce se ascunde in spatele tulburarilor menstruale?
Tulburarile menstruale sau de ciclu, oricare ar fi forma lor, hipermenoree, hipomenoree, cicluri dureroase, neregulate sau amenoree, semnaleaza un dezechilibru al sistemului hormonal si indeosebi al celui care se ocupa cu fecunditatea. Insa dincolo de acestea exista cauze psihologice ascunse.
Menstruatia, dincolo de ideea de sange
Menstruatia este eliminarea periodica a unei cantitati de sange si elemente ale mucoasei uterine atunci cand nu a avut loc fecundarea.
In situatia unei femei care are nevoie sa se simta utila sau chiar sa fie utila in mod real, notiunea de productivitate este foarte importanta.
Insa, pe fond, aceasta femeie intampina o dificultate in raport cu ideea de a fi constransa. Astfel, sensul datoriei si nevoia de autonomie si de libertate se ciocnesc in interior.
Regularitatea ciclului si constrangerile fizice pe care le impune o jeneaza si o incomodeaza pe aceasta. De asemenea, o potentiala sarcina poate fi interpretata ca fiind constrangatoare prin prisma nevoii sale de a fi utila. A fi mama te impiedica de multe ori sa fii femeie si te poate predispune la uitare de sine.
Si totusi, stiinta moderna a descoperit solutia acestor probleme, si ma refer aici la contraceptive. Acestea fac ciclul nepericulos, permitand controlul total asupra sexualitatii feminine.
Amenoreea sau absenta ciclului
In mod natural, aceasta se produce in cazul unei sarcini sau dupa menopauza. Ea a existat si in copilarie pana la pubertate, moment in care micuta fetita a devenit femeie si posibila mama.
Ciclurile sunt semnul feminitatii extinse pana la maternitate. Ele sunt semnul marcant al ciclului menstrual care revine la fiecare 28 de zile si care are ca scop sa perpetueze fertilitatea feminina.
Ei bine, amenoreea ne vorbeste despre pierderea fertilitatii feminine. Fertilitatea feminina are o puternica imagine inconstienta de utilitate guvernata de semnul procrearii sau al capacitatii noastre de a crea.
Exista posibilitatea ca femeia in cauza sa se indoiasca de aceasta capacitate sau sa fie impiedicata sa o exercite la nivel subtil psihologic.
Se pare ca numeroase amenoree se produc dupa o perioada de doliu sau o separare dificila a partenerilor. Poate fi vorba si de un refuz al dependentei sau al constrangerii pe care-l presupune ciclul si il impune. Dobandirea unei libertati totale poate reprezenta sensul ascuns al amenoreei.
Dismenoreea, un sindrom dureros
Poate apare odata cu ciclul sau inaintea lui. Spre deosebire de amenoree, cicul exista, doar ca este dureros. Ce face ca perceptia acestuia sa fie dureroasa? Poate o relatie dificila cu propria feminitate si cu mama!
De fapt, femeile care sufera de dismenoree sunt adesea femei exigente care vor sa fie libere si independente. Acestea pun accentul pe calitatea si rigoarea angajamentelor lor si ale celorlalti. Nerespectarea acestora le este insuportabila si traita cu dificultate.
Insa aceasta rigurozitate isi pierde valoarea atunci cand vine vorba de ciclurile percepute ca nejustificate. A fi inutila sau neproductiva este o idee greu suportata. Reactiile femeii vor fi cele de revolta, tensiune si rezistenta. In mod cert, ar fi mult mai bine daca ar ceda putin si ar accepta si imperfectiunea lumii si a regulilor sale. Pardon, a ciclurilor sale!
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei